fredag 16 oktober 2015

Aktion mot oskuldskontroller

...på Lindängens vårdcentral
Edin Bellanius delade ut flygblad utanför vårdcentralen Multi Clinic

Lindängens vårdcentral, Multi Clinic, var en av tre privata vårdcentraler som som avslöjades i TV4:s Kalla fakta om "oskuldskontroller". På torsdagen genomförde Socialistiska Partiets Malmöavdelning en aktion med plakat och flygblad utanför vårdcentralen. Det väckte reaktioner hos ledningen innanför som ringde efter polis! Som kom och bara kunde konstatera att det aktivisterna gjorde var fullt lagligt.

Röda Malmö ställde frågan till Edin Bellanius: Varför deltog du i dagens aktion? Edin: "Jag deltog i dagens aktion för att jag vill vara en av dem som vågar bryta tystnadens kultur och synliggöra problematiken i förorten. Samt att det är helt oacceptabelt med folk som profiterar på dessa problem och att övergrepp är aldrig okej!"

Uppenbarligen blev ledningen för vårdcentralen mycket upprörd, skickade ut personal som skällde och fotograferade oss och påstod att vi störde.

I flygbladet kallar SP-Malmö "oskuldskontroller" för övergrepp i profitens namn och säger att detta är en skrämmande verklighet i dagens Sverige. Läkare och vårdcentraler har, mot betalning, varit villiga att undersöka och intyga att unga flickor är oskulder.

Detta är inte tillåtet, men ändå sker det. Det är ett skräckexempel på vad som händer när marknadskrafterna släpps lösa och det viktigaste blir att "kunden har alltid rätt - om man kan betala för det".

Flygbladet avslutas så här: "Det är helt oacceptabelt att tillmötesgå hederskultur och primitiva ovetenskapliga myter om mödomshinnan. Åtgärder måste vidtas för att bekämpa dessa övergrepp och istället se till att resurserna satsas på adekvat vård".


Bloggar om politik, feminism  Intressant


Inga kommentarer: