tisdag 6 oktober 2015

Boktips: Spartakus

...boken om det stora slavupproret
Spartakus av Howard Fast

Boken läste jag i min ungdom och minns att jag blev upprörd och fascinerad. Såg senare filmen, men boken var bäst, tyckte jag.

Så här står det i baksidestexten till senaste pocketupplagan från Leopard:

"År 73 före vår tideräkning. Aldrig hade man skådat ett rike som det romerska. Det sträckte sig över hela Italien, långt bort till Spanien och upp till gallernas land. Alexanders rike var erövrat. Romerska styrkor hade korsat Medelhavet och trängt in i Afrika.

Vilken lyx och vilket överflöd som dess medborgare levde i. Rinnade vatten inomhus! Och sådana vägar de byggde: de sträckte sig mil efter mil, räta som ett snöre, täckta med sten. På dessa vägar marscherade hundratusen och åter hundratusen soldater, vältränade, disciplinerade och med de modernaste vapen som fanns att få. 

Säkert skulle det romerska riket vara i tusen år. För mot hela denna makt och härlighet, mot alla dessa soldater stod bara en enda man, en slav och gladiator. Hans namn var 
SPARTAKUS 

Howard Fast (1914-2003) är en av de stora realisterna inom den amerikanska litteraturen. Fast skrev 75 böcker, men den som definitivt gjorde honom odödlig var berättelsen om Spartakus, som filmades av Stanley Kubrick med Kirk Douglas i huvudrollen."

*

Howard Fast minns jag också för hans bok "Frihetens väg", som jag fortfarande har i min bokhylla. En fantastisk bok om de svartas kamp i USA.


Bloggar om böcker, kultur  IntressantInga kommentarer: