torsdag 22 oktober 2015

Frustration om hösten

...vad är det som saknas?
Pildammsparken, Malmö  Foto: Ronny Åkerberg

Flyktingarna väller in över gränserna och katastrofen är nära, eller? Ska man tro Jimmie Åkesson står nationen inför ett nära förestående sammanbrott. Men urholkningen av välfärden har pågått länge. För vanliga löntagare och de som redan hade de sämsta villkoren, vill säga.

Det tål att läggas märke till. Det är inte de välbeställda som fått det sämre eller otryggare. Landet har inte heller blivit fattigare. Tvärtom, hundratals miljarder har förts från fattig till rik och från det gemensamma till privata fickor.

Vi har länge sett hur nyanlända behandlats under den här perioden. De hänvisas till ett liv i arbetslöshet, till svarta jobb, till nergångna bostadsområden där kriminella gäng gör livet surt för människor.

Borgarsamhället vill gärna ge sken av att ta emot flyktingar med öppna armar och öppna hjärtan. I själva verket är det girigheten som grinar bakom masken och arbetsköparna gnider händerna av längtan efter att utnyttja människor som billig arbetskraft och skruva upp konkurrensen för att försämra arbetsvillkoren.

Människor borde ses som en tillgång. Inte för giriga kapitalister utan för samhället. Vi är alla våra gemensamma tillgångar för att skapa ett gott liv. Men då måste vi bryta med den högerpolitik som ständigt ökar klyftorna mellan människor.

Vi måste se sanningen i vitögat. Om kapitalismens villkor ska gälla så blir flyktingkrisen permanent och många människor kommer att dömas till en usel tillvaro. Om vi istället använder samhällets tillgångar till massiva offentliga investeringar i nutidens och framtidens behov - bostäder, välfärd, klimatomställning - så öppnar sig helt nya möjligheter.

Borgerligheten och deras ekonomiska system - kapitalismen - har länge visat att den är oförmögen att skapa ett gott samhälle för alla människor. Dags för systemskifte.


Inga kommentarer: