tisdag 27 oktober 2015

Malmö en drabbad stad

...högerpolitik sänker Malmö
Möllevången, Malmö  Foto: Ronny Åkerberg

Från anhängare till den politiska borgerligheten stöter jag ofta på föraktfulla kommentarer om Malmö. Kommentarerna går ofta ut på att välskötta kommuner ska behöva "försörja" det "misskötta" Malmö. 

Sanningen är snarare att det som sänker Malmö är högerpolitik. Det är högerpolitik under såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar som permanentat massarbetslöshet, fattigdom och försämrad välfärd. Det gör det svårt för många nyanlända och även ungdomar i Malmö att ta sig in i det svenska samhället, att få jobb och bostad.

Detta medan samtidigt de redan rika och välbeställda gynnats och kunnat stärka sina ställningar på alla möjliga områden.

Det är sant att Malmö är den enskilda kommun som får mest pengar genom utjämningssystemet, men inte räknat per invånare. Dessutom är det inte mer än rätt att Malmö får dessa pengar eftersom skattekraften är så låg i kommunen och utjämningssystemets syfte är att alla kommuner ska kunna erbjuda likvärdig service för sina invånare, oavsett förutsättningar.

Så sluta klanka på Malmö. Kritisera istället politik som skapar hög arbetslöshet, barnfattigdom och ökande klassklyftor. Oavsett vilka politiker som står för sådant. Vilket inte på något sätt fritar det lokala s/mp-styret för delaktighet i högerpolitik med nedskärningar och växande klyftor.


Bloggar om politik, malmö  Intressant


Inga kommentarer: