onsdag 14 oktober 2015

Sluta kriminalisera frivilligarbete för flyktingar

...solidaritetsarbetet fortsätter

Den 7 september, dagen då flyktingar började gå på motorvägen i Danmark för att ta sig till Sverige, öppnade vi våra dörrar för människor på flykt. Tillsammans med Muslimska Församlingens volontärer har vi sett till att över 10 000 människor i alla åldrar fått en sovplats, fått duscha, fått nya kläder och skor, fått äta varm lagad mat, blivit omplåstrade eller fått hjälp till sjukvård. Oavsett var de kommit ifrån eller var de varit på väg.
Redan innan detta hände, fanns också frivilliga på plats på centralen för att hjälpa de som kommit, med allt från att ta sig till Migrationsverket, till att köpa biljetter vidare, ringa sina familjer eller få transport till sovplats över natten.
I över fem veckor nu har volontärer kört skytteltrafik mellan Centralstationen, Migrationsverket och Kontrapunkt alternativt Muslimska Församlingen för att hämta och lämna personer. Det görs för att garantera en säker transport till en säker plats - och framförallt att för att garantera att det är GRATIS. I början blev vi stoppade med jämna mellanrum av polisen. Kanske förståeligt när de inte visste vilka vi var - det är viktigt att folk inte hamnar i fel bilar - men redan då var det många frivilliga som pekade ut svarttaxichaufförer och andra som tog betalt för bl.a. hjälp med att köpa tågbiljetter. Tyvärr agerade inte polisen på informationen, och istället kontaktade vi Aftonbladet för att belysa problemet och lyfta upp det så att det uppmärksammades på ett större plan.
Vi har väldigt svårt att förstå varför poliser prioriterar att gå på volontärer istället för att lägga resurserna på de taxichaufförer och andra som dagligen, mitt framför ögonen på oss alla, tjänar stora pengar på desperata människor på flykt.

Läs mera på Kontrapunkt facebook
Inga kommentarer: