måndag 5 oktober 2015

Syrien: Vilken roll spelar IS?

...andra delen av intervjun med Joseph Daher
Den syriske marxisten Joseph Daher berättar om IS framväxt och roll i Syrien

Här fortsätter intervjun med Joseph Daher, som berättar om hur revolutionen startade i Syrien, hur upproret övergick i krig, om IS roll i regionen, om de syriska demokratikämparna, om USA:s och Israels agerande, om flyktingkrisen och hur han vill att världen ska utvecklas. Första delen av intervjun hittar du här.

Kan du berätta om uppgången för IS i regionen?

IS inrättades formellt i Syrien under hösten 2013 då al-Qaida och IS bröt sina band. Rötterna till IS är olika. Först av allt började rötterna med USA:s intervention i Irak under 2003. Redan innan dess måste vi titta på Saddam Husseins diktatur och dess konsekvenser för det irakiska samhället, för i dag är en del av befälhavarna i IS ex-Baathister från Saddams armé. Vi hade rollen av Saddam Husseins diktatur, USA:s invasion av Irak, förstörelsen av det irakiska samhället under 2003 och definitivt inrättandet av ett sekteristiskt tillstånd efter det. 

Den roll som den irakiska regeringens sekteristiska politik i synnerhet under premiärministern Nuri al-Malikis styre mellan 2006 och 2014, särskilt mot sunni-befolkningen, har spelat en stor roll tillsammans med stödet från den islamiska republiken Iran. Den libanesiska shia-islamiska rörelsen, Hizbollah, tränade också irakiska sekteristiska shiamiliser som begått massakrer mot den sunnimuslimska befolkningen.

Samtidigt fanns det privata nätverk i Saudiarabien som stöder olika islamiska sunni-fundamentalistiska krafter i Irak. Troligen mest i början finansierade de al-Qaida och Daesh (IS) i Irak. Även om IS stöddes av privata nätverk i Gulf-monarkierna, år 2011, blev det mycket snabbt oberoende och motsatt. 

Det var samma bana som al-Qaida färdades för trettio år sedan i Afghanistan. Saudi-Arabien stödde det i början, men efter att det blev en självständig aktör med eget ekonomiskt oberoende, var det mot Saudiarabien. Idag har IS inte politiskt eller ekonomiskt stöd från Gulf-monarkierna. Kanske från små nätverk i Gulfen, men inte direkt från Gulf-monarkier. IS finansierar sig genom att sälja olja, beskatta folk, sälja arkeologiska prylar och diverse andra saker. IS är ett företag i maffiastil idag när det gäller affärer och självfinansiering.

Vilken är deras roll i Syrien och är de förbundna med de islamister som frisläpptes av den syriska regeringen?

Några av dem, ja. Mestadels Daesh (IS). Daesh var en irakisk fundamentalistisk grupp och sedan använde den Syrien som ett fält för att få politiska och militära erfarenheter i början av 2011. Jabhat al Nusra (al-Qaida i Syrien) var inte aktiv i Syrien före början av januari 2012. Jabhat al Nusra bildades i Syrien som en gren av IS i början. De samlade erfarenheter. De fick i början visst stöd, men mycket litet i Syrien eftersom deras fundamentalistiska idéer stod i motsättning till revolutionens idéer. Men de hade pengar. De hade erfarenhet från kriget i Irak och sin kamp mot USA:s ockupation och den irakiska armén och shia-sekteristiska miliser, så folk gick med dem, men lämnade dem också efter ett tag. 

Under de första två åren, hade de något slags folkligt stöd eftersom folket sökte något att stödja mot Assad-regimen. Det fanns dock inget massivt stöd eftersom de inte var närvarande i civila revolutionära aktiviteter i början, utan främst koncentrerade sig på militär konflikt. Det finns skillnader mellan olika islamistiska fundamentalistiska krafter. Du har Daesh (IS), som är den mest extrema. Du har al-Qaida, som också är extremistisk. Ahrar Sham är en salafist-organisation. Jag kallar dem alla islamiska fundamentalister, eftersom de har gemensamt målet att etablera en islamisk stat, även om jag erkänna skillnader mellan dem. De olika nivåerna av extremism gör dem inte moderata, som människor uttrycker det.

För att ge er ett exempel, Ayman al-Zawahiri - som är chef för al-Qaida i dag - sade i september i år, "Trots problemen och misstagen av islamiska staten (IS), skulle vi hellre samarbeta med dem mot korsfarare, shiamuslimer och sekulära här i Irak och Syrien". Skillnaden mellan den islamiska staten (IS) och Jabhat al Nusra (al-Qaida i Syrien) är att med IS måste alla typer av territorier som erövras av gruppen förklaras som Islamisk stat. Jabhat al Nusra säger, "Nej, vi ska vänta tills regimen i Syrien störtats att förklara en islamisk stat". I båda fallen är det fundamentalism. De står i opposition till den syriska revolutionära processens krav.

Utöver detta har Jabhat al Nusra i många områden i Syrien mötts av opposition från revolutionärer på grund av sin auktoritära fundamentalistiska praxis. Vid ett tillfälle förklarade Jabhat al Nusra vissa regioner som en islamisk stat eftersom det finns en motsättning mellan dem och Daesh (IS). När det gäller Ahrar Sham (salafistisk organisation i Syrien) skrev de för bara några månader sen ett uttalande vid bortgången av mulla Omar, chef för talibanerna i Afghanistan, som utgör en fundamentalistisk och reaktionär organisation. Så även om jag erkänner skillnaderna, är de fortfarande kontrarevolutionära krafter när det gäller Syrien eller regionen.


Känner de människor, som kämpar för demokrati i Syrien, att deras röster har dämpats eftersom dessa andra grupper har kommit in och talar på deras vägnar?

Egentligen har dessa grupper attackerat revolutionärerna från början. De dödade befälhavare från Fria Syriska Armén. De attackerade civila revolutionära aktivister. Definitivt känner människor att dessa krafter inte stöder kraven från revolutionärerna. Detta betyder inte att man på det militära slagfältet inte ibland har samarbete mot Assad-regimen och mot den islamiska staten (IS). Så det finns motsägelser eftersom på det på det militära området är det praktiska behov ibland, så man måste samarbeta, men de flesta av aktivisterna betraktar de här grupperna som kontrarevolutionärer i motsättning till revolutionens krav. Det är därför man haft en hel del demonstrationer och protester mot Jabhat al Nusra (al-Qaida i Syrien) och mot Ahrar Sham (salafistisk organisation i Syrien) samt på grund av deras auktoritära metoder. Jag dokumentera en hel del på min blogg om olika demonstrationer mot dessa typer av grupper.

Var Syrien att betrakta som en islamisk stat före revolutionen?

Nej, det var inte som en islamisk stat. Det är en diktatur. På samma gång, har Syrien felaktigt betraktats som en sekulär stat. Det är inte en sekulär stat. I konstitutionen sägs att presidenten ska vara muslim. I den nya konstitutionen som man enades om demokratiskt - detta är fullständigt skitsnack - är den främsta källan till lagstiftningen islamisk lag - sharia. När det gäller arv, familjelagstiftning, är det sharia enligt sunni-tolkning för alla muslimer, även för islamiska minoriteter. För kristna, är det särskilda kristna lagar. Det är inte en sekulär stat. Assad-regimen har stött olika konservativa skikt i samhället och uppmuntrade spridningen av konservativa och reaktionära organisationer som allierade till den för att styra samhället, vare sig det är sunni eller kristna. Speciellt för den nyliberala politiken har man utvecklat islamiska och kristna välgörenhetsorganisationer, medan de statliga tjänsterna försvagats avsevärt i fråga om kvantitet och kvalitet. Precis som i dag har regimen använt shia-sekteristiska miliser som aktörer för förtryck mot revolutionärer.

Fortsättning följer


Bloggar om politik, syrien  Intressant
Inga kommentarer: