fredag 23 oktober 2015

Trollhättan: Värsta terrordådet i Sverige

...sedan attacken på Norrskensflamman 1940
Två unga människor berövades livet av skolmördaren och terroristen Anton Lundin Pettersson

Ett rasistiskt terrordåd. Så pass mycket fakta ligger nu på bordet att skolattacken i Trollhättan förtjänar att benämnas med de orden. Ett terrordåd som förmodligen har många bottnar, men som säkert inspirerats av rasistiska sajter på nätet och av den senaste tidens mordbränder mot flykting-anläggningar.

Gärningsmannen i Trollhättan verkar stämma in på en klassisk skolmördarprofil på många sätt. En ensam, isolerad person som satt hemma mycket och hade rasistiska åsikter. Det finns anledning att tro att han hade en bakgrund av allvarliga psykiska problem.

Hans frustration kanaliserades dock in i mycket bestämda banor. Det framgår av det material han lämnat efter sig och av hans uppträdande på brottsplatsen där han väljer ut sina offer på ett medvetet rasistiskt vis.

Kontakterna med den högerextrema miljön på nätet invaggade honom i föreställningen att han hade ett uppdrag som stöddes av många och triggade säkert igång det impulsgenombrott som fick honom att göra verklighet av fantasierna.

I år är det 75 år sen attentatet mot Norrskensflamman då fem människor, tre vuxna och två barn, blev terroristernas offer. Även då ett dåd som inspirerades från höger.

Röda Malmö: Värsta terrordådet i Sveriges moderna historia (attentatet mot Norrskensflamman)


Inga kommentarer: