torsdag 22 oktober 2015

Varför blir man skolmördare?

...en tidsfråga att det hände

Tre döda efter skolattacken i Trollhättan idag. Gärningsmannen har naturligtvis alltid en individuell historia. Samtidigt säger experter att det var bara en tidsfråga innan detta skulle hända också i Sverige. Skolattacker har blivit ett samhällsproblem, men varför?

I USA har skolskjutningar länge haft en ökande trend. Massakrer på skolor har också ägt rum i Europa, bland annat i Finland och Tyskland. Hoten mot skolor har ökat i Sverige på senare år, både hot på sociala medier och inringda hot.

Varje sådan här händelse har sin särskilda bakgrund. I det här fallet kan det finnas rasistiska motiv också. Men uppenbart handlar det inte bara om enskilda knäppskallar. Man måste ställa sig frågan vad som i samhällsutvecklingen bäddar för en sådan här utveckling?

Ett antal studier visar på ökande förekomst av psykiska besvär bland unga människor. Oro, nedstämdhet, sömnbesvär, trötthet, ångest och depression har blivit vanligare.

Pressen på unga människor ökar. Hjulen snurrar allt snabbare och det gäller att springa fort i ekorrhjulet. Dåligt fungerande skolor, arbetslöshet och otrygga anställningar bidrar till sämre framtidstro för många. Dessutom har budskapen från livstils- och mediaindustrin blivit allt aggressivare. För att räknas ska du helst vara snygg, rik och känd.

En ökande press samtidigt som det blir svårare att bli sedd, hörd och bekräftad. Det gäller att vara konkurrenskraftig, ständigt förändringsbenägen och framför allt inte tro på några solidariska och gemensamma lösningar.

Vuxna människor, föräldrar och lärare, har också fått allt större press på sig och mindre tid för relationer. Det räknas liksom inte i denna galna värld av prylar och pengar.

De flesta unga klarar ändå av detta. Alla gör det inte. Här och där faller någon igenom. Isolerade, ångestfyllda, rädda och beväpnade unga män förvandlas till massmördande vålnader som till sist inte ser någon annan väg till erkännande än att utplåna så många som möjligt i sin omgivning innan de tar sitt eget liv eller låter sig skjutas av polis.

Det är någonting som vårt samhälle har misslyckats med när det gäller unga människor.

Svt: Det var bara en tidsfråga

Expo: Skolmördaren visar högerextrema sympatier


Bloggar om politik, våld  Intressant


1 kommentar:

martin sa...

Innan mordnyheten dök upp uppmärksammade jag hur Aftonblade porträtterade mördare.

Så här porträtterar pressen mördare, de får själva förmedla den bild de vill ge av sig själva.
http://i.imgur.com/v2BwPtk.jpg

Det var i morse jag uppmärksammade hur mördare får tala till sin målgrupp på ett sätt de bestämt. Sedan kom Trollhättan nyheten, då såg Aftonbladet ut så här:
http://i.imgur.com/aV0xfwq.jpg

Det fattades bara att skolmördaren fick kommunicera med sin image till sin publik, i välregisserade foton de själva skapat, då skulle aftonbladet vara ett mördarfanzine från början till slut. Då blev jg tvungen att skriva ett surt brev till Jan Helin.

"Men, varför inga fina bilder på svärdsmannen i självregisserade bilder med vapen, där svärdmannen får förmedla den image han vill till sin tänkta målgrupp?

Som den nedanför. Där mördaren har kontroll över den image som ni förmedlar.

Lite så här på svärdsmannen vore väl smakfullt för er tidning?"
(Med bilden ovan bifogad.)

(Ironin kanske jag skulle skippat, så här i eftertankens kranka blekhet.)