tisdag 17 november 2015

Är det verkligen IS de bekämpar?

...aktörer med egen ful agenda
Det syriska folket har fått utstå alla fasorna av diktaturens ödeläggelse av det egna landet

Man kan undra. Alla säger de sig bekämpa IS, men har egna mål. Ofta slår de hårdast mot de som verkligen bekämpar IS på marken. Turkiets regering slår mot kurdiska frihetskämpar som kämpar mot IS. Ryssarna bombar Fria Syriska Armén, som också slåss mot IS.

USA bombar IS samtidigt som deras Nato-kompis Turkiet nu intensifierar kriget mot kurderna. De kurdiska befrielsestyrkorna är de som i praktiken visat sig förmögna att slå tillbaka IS. För några dagar sen tog de kontroll över centrala delar av den strategiskt viktiga staden Sinjar.

Ryssland har trappat upp sitt engagemang i Syrien. Officiellt för att bekämpa IS, men i praktiken för att rädda Assad-diktaturen. Det är civila som dödas i de ryska bombanfallen. Bombningarna har varit riktade mot den syriska oppositionen som slåss mot både Assad-regimen och mot IS. IS gynnas av Rysslands bombningar.

Frågan är om det överhuvud är möjligt att bomba bort IS? Alla dessa bombningar, från Ryssland, från USA, från Frankrike osv riskerar att drabba civila och driva människor i famnen på islamisterna.

Assad-regimen verkar också i stor utsträckning undvika att komma i strid med IS. Assad koncentrerar hellre sig på att bomba civila och att bekämpa Fria syriska armén och annan opposition. I en ny rapport från Amnesty berättas om hur kidnappningar blivit en ny inkomstkälla för Assad-regimen. 65 000 människor har kidnappats eller försvunnit. 

Assads ödeläggelse av landet och bombningar av det egna folket är det som öppnat upp för IS. USA:s och västvärldens ovilja att stödja ett folkligt demokratiskt alternativ underlättade för islamistiska grupperingar att etablera sig med stöd från finansiärer i Gulf-staterna. 

På regimens sida har vi den islamiska staten Iran och det islamistiska Hizbollah. Samt nu, ett antal stormakter som "bekämpar IS" medan Assad-regimen, i "stabilitetens" namn får fortsätta bomba folket.

Inte undra på att människor försöker fly detta helvete. Samtidigt förbereds stängningen av gränserna i Europa. Ursäkta, men jag vill spy på allt detta.

PS. Från många håll inne i Syrien kommer sympatiyttringar med det franska folket med anledning av terrordåden i Paris. Låt oss svara med solidaritet med alla de syrier som kämpar för fred, frihet och demokrati i deras eget land.


Bloggar om politik, syrien  Intressant


Inga kommentarer: