torsdag 19 november 2015

IS får full utdelning av terrorn

...världens mäktiga har ingenting lärt
"Refugees welcome", Kristallnattsdemonstrationen i Malmö  Foto: Ronny Åkerberg

Islamiska Staten är på väg att få full utdelning efter terrordåden i Paris. Stormakterna är uttröttade efter alla krig de senaste decennierna, men krigstrummorna mullrar ändå. Det är vedergällning som ska utkrävas nu.
Man är på väg rakt in i den fälla som IS har gillrat. IS äter bomber och matas av kolonialkrig som drabbar civilbefolkning.

IS vill inte att människor ska fly, de vill ha kvar dem under sin kontroll. Europa går dem till mötes med allt mera stängda gränser och säkerhetstjänster som skrämmer upp människor. Rasisterna varnar för de farliga muslimerna, i själva verket vanliga människor som kläms mellan Fort Europa och IS.

För bara dagar sen reste vi plakaten och fanorna med "Refugees welcome". Om flyktingar uppmärksammas nu så är det för att de ska kontrolleras eller skrämmas bort.

Så verkar det som om vi ska gå ett varv till i den onda spiralen av stormaktsbomber och terrorism. I spåren på det kommer att följa nya flyktingströmmar.

Det var precis det här som hände efter 11 september. Ur askan, misären och det mänskliga lidandet efter krigen i Afghanistan och Irak kröp IS fram. Amerikanska bomber i Irak och Assads ödeläggelse av Syrien skapade jordmånen för Islamiska Staten.

För att övervinna IS behövs rättvisa, frihet och demokrati i Mellanöstern. Diktaturer och förtryckande strukturer måste försvinna för att människor ska få trygghet, frihet och hopp. Då försvinner utrymmet för rörelser som IS.

Rekrytering till IS av radikaliserade ungdomar i Europa kan inte förhindras genom att de utsätts för marginalisering, stigmatisering och rasism. Genom att förändra samhället i jämlik riktning och ge ungdomarna hopp om framtiden rycker vi undan grunden för IS-rekrytering.


Inga kommentarer: