onsdag 11 november 2015

Kristallnatten: Ett tal att ta del av

...ännu kan vi hindra historiens envisa och skamliga upprepning
Håkan Blomqvists tal på Kristallnattsmanifestationen i Malmö 
9 november

”Kära vänner
Det finns många idag som inte vill höra ett ord till om Kristallnatten 1938 och Förintelsen av det judiska folket i Europa. Vi är ju så överväldigade av vår egen tids mänskliga katastrofer som kräver lösningar här och nu, istället för att prata om det förgångna.
Och det finns många som inte orkar höra varningsord om antisemitism, när israeliska högerregeringar och deras supportrar, oavbrutet anklagar dem som bekämpar israeliska övergrepp och ockupation, för ”antisemitism”. Nu senast när det gäller en dokumentärfilm om barnläkaren Henry Aschers liv.
Men jag säger: LÅT INGEN BLANDA BORT KORTEN!
När judiska butiker, bostäder och synagogor angreps över hela Tyskland på just den här dagen för snart åttio år sedan inleddes den moderna världens största folkmord mitt i det som människor trodde var de mest utvecklade, mest kulturella, mest civiliserade samhällena på planeten.
När den katastrof som då inleddes bara sju år senare räknade offren efter kriget och Förintelsen var 60 miljoner människoliv utraderade, tusentals städer och byar, hela folk och kulturer – med kosmos av mänskliga erfarenheter, kunskaper och förmågor.
Dit hade nationalismen, rasismen och folkhatet fört världen..."
Läs hela talet här.
Bloggar om politik, rasism  intressant

Inga kommentarer: