måndag 23 november 2015

Säpos terroristflopp

...hur fan blev det så här?
Ansvarslös skrämselkampanj från Säpo och massmedia

Det var knappast förvånande för en kritisk åskådare att man tvingades frisläppa den terrormisstänkte Mutar Mothanna Majid. På lösa boliner hade man höjt hotnivån och dragit igång en "terroristjakt" påhejade av en hysterisk massmediakampanj. Vilket slutade i en flopp, men de ansvariga inom politik, myndigheter och media framhärdar i sin dumhet.

Terrorforskaren Magnus Norell ställer den berättigade frågan: Hur fan blev det så här? Han är oerhört kritisk till hur hela frågan har hanterats. Med all rätt. Först buller och bång och sen ner som en pannkaka. Helt i onödan har man skrämt upp människor i hela landet, menar Norell. Själv tänker jag direkt på hur rädda barnen blev på skolan som ligger bredvid flyktingboendet i Boliden. 

Häpnadsväckande oprofessionellt, skriver Lasse Wierup i DN. Säpo begick flera grova missar. Hade man gjort en elementär kontroll hade det snabbt visat sig att ingen substans fanns i misstankarna.

Min egen tanke är att det inte har funnits något terrorhot av det slag som påstås. Man tyckte att man behövde en terrorist i det här läget och därför högg man snabbt. Antingen har någon på Säpo hittat på det själv eller så man fått felaktiga upplysningar som man inte brytt sig om att kontrollera. 

Men det passade bra med en skrämselkampanj. Man chansade och tänkte förmodligen att även om vi får backa så blir det ändå effekt: Ingen rök utan eld...

Massmedia högg direkt på kroken, kritiklöst och ansvarslöst. "Det har varit livesändningar och extra presskonferenser, löpsedlar, flash på flash på flash. Namn och bild. Alla vet vad killen heter: Mutar Mothanna Majid. Alla vet vad han är: IS-krigare. Alla vet vad han vill: Attackera Sverige", skriver Åsa Linderborg i AB och menar att söndagen den 22 november måste vara en av de pinsammaste dagarna i svensk presshistoria.


Bloggar om politik, terrorism  Intressant


Inga kommentarer: