fredag 13 november 2015

Stoppa hysterin över flyktingar

...börja se möjligheterna istället
Människor är en tillgång, inte en belastning

Flyktingkostnaderna en injektion för ekonomin, säger LO-ekonomerna. De flesta pengar går tillbaka i form av ökad inhemsk konsumtion. Sverige är definitivt inte fullt, som en del påstår. Det finns orter som ser flyktingar som en resurs och framgångsfaktor. Det finns både möjligheter till bostad och arbete för alla om vi investerar för framtiden.

Stick i stäv med Sverigedemokraternas propaganda visar prognosen att det vi kallar ”kostnader” för flyktingmottagandet i realiteten är en ordentlig injektion för svensk ekonomi.
Merparten av de pengar som tillfälligt läggs ut de närmaste åren går tillbaka till svensk ekonomi i form av ökad inhemsk konsumtion. Det ökade behovet av mat, kläder, bostäder och annat tillfaller svenska försäljare och skapar svenska byggjobb.
På så sätt fungerar flyktingkostnaderna som en expansiv injektion för ekonomin på samma sätt som statliga satsningar alltid fungerar som en injektion när de ökar den inhemska konsumtionen – på villkor att kostnaderna täcks med satsningar och inte med besparingar. Flyktingkostnader är en injektion för ekonomin.
I Åre håller man inte med om att Sverige är fullt. Varje år tar skidorten emot motsvarande 1 procent av hela kommunens befolkning och integrationen går som på räls.

– Vi bestämde oss tidigt för att se och behandla flyktingarna som en resurs, säger Martin Söderström, integrationschef på Åre kommun. Vi ser flyktingar som en resurs.

Är det sant att flyktingar inte kan få tak över huvudet när de kommer till Sverige? När Uppdrag Granskning synade frågan för två år sen framträdde en helt annan bild. Man fann att, trots bostadsbrist i stora delar av landet, så står massor av lägenheter tomma på många andra håll i landet.

Migrationsverket hyr varje år privata asylboenden för hundratals miljoner kronor. Anledningen sägs vara att det inte finns några hyreslägenheter att tillgå. Men Uppdrag granskning kunde avslöja att det finns massor av lägenheter för uthyrning runt om i landet. Privata asylboenden trots tomma lägenheter.

Flyktingar skulle kunna rädda kommunala bostadsbolag som har problem med tomma lägenheter. Och hela orter skulle kunna räddas.
– Orter som slutar på -fors, -bruk och -hammar har inte mått bra av globaliseringen. Folk flyttar inte dit, det föds för få och för många av dem flyttar, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.
Bolagen blöder i Örebro län (och åtskilliga fler län).

Det brukar ju heta (i det politiska etablissemangets poetiska formuleringar) att "hela landet ska leva". Nu finns möjligheter till satsningar och investeringar för framtiden. Människor är tillgångar.Inga kommentarer: