söndag 15 november 2015

Terrordådet i Paris: Uttalande från NPA

...de imperialistiska krigens grymhet leder till terrorismens grymhet
Ett uttalande från det franska vänsterpartiet NPA 14 november

De fruktansvärda attacker, som ägde rum i Paris på fredagskvällen och dödade 120 människor och skadade många, framkallar revolt och indignation. NPA delar dessa känslor och uttrycker sin solidaritet med offren och deras närstående. Denna tragedi är ännu värre eftersom den drabbade oskyldiga offer, de mordiska angreppen var riktade mot befolkningen.

Denna föraktliga grymhet i centrala Paris svarar mot det lika blinda och ännu mer dödliga våldet av franska plans bombningar i Syrien till följd av de beslut som fattats av François Hollande och hans regering.

Dessa anfall är tänkta att bekämpa den islamiska staten, terroristiska jihadister, men i själva verket, med den ryska interventionen och bombningarna, skyddar de istället regimen som är ansvarig för det syriska folkets martyrdöd, diktatorn Assad.

I själva verket är civilbefolkningen de första offren, dömda att leva under terror eller att fly med risk för sina liv.

Imperialistisk grymhet och islamistisk grymhet göder varandra. Och gör så för att kontrollera oljeförsörjningen.

I ett ynkligt framträdande bröt Holland samman och stammade några ord om republiken. Han som spelar krigsledare och bär ett enormt ansvar i denna nya tragedi ber om "förtroende". Han påbjöd undantagstillstånd i hela Frankrike och tyckte tydligen att svaret var att trampa på de grundläggande friheterna. Han fick omedelbart stöd av Sarkozy. De politiska myndigheterna kan således från och med nu förbjuda offentliga möten och styra pressen.

Återigen, de huvudansvariga för denna våg av barbariskt våld kräver nationella samling. De försöker att vända den dramatiska situationen till sin fördel genom att strypa indignation och revolt. De har en färdig syndabock, muslimer. Vi förkastar varje nationell samling med de ansvariga för krig, bourgeoisin, Hollande, Sarkozy och Le Pen. Vi fördömer den rasism som staten i namn av påstådda "republikens värden" vid den tidpunkt då, i skepnad av kampen mot terrorism, i själva verket demokratiska rättigheter hotas. Vi kräver att undantagstillståndet hävs.

Det enda svaret på krig och terrorism är arbetarnas och folkets enhet, oberoende av ursprung, hudfärg och religion. Att kämpa över gränserna tillsammans mot dem som vill tysta dem, dominera dem, att göra upp med det kapitalistiska system som genererar grymhet.

För att få ett slut på terrorismen, är det nödvändigt att sätta stopp för de imperialistiska krigen, som syftar till att föreviga plundringen av folken som nu domineras av de multinationella företagen. För att få ett slut på terrorismen måste vi tvinga fram ett tillbakadragande av de franska trupperna från alla länder där de är verksamma , särskilt i Syrien, Irak, i Afrika.

En översättning från International Viewpoint

Uttalandet på NPA:s franska hemsida
Inga kommentarer: