torsdag 19 november 2015

Terrorn: Den elfte september i repris

...paniken sprids uppifrån
När ska den onda cirkeln brytas?

Repressionen griper kring sig. Maktens ryggmärgs-reflexer slår till. Den 11 september upprepar sig, om än i något mindre skala. Med terrorn som motiverande yttre hot inskränks den personliga integriteten och utnyttjas som slagträ mot flyktingar och den fria rörligheten. Militarismen stärks och bomberna faller.

Terroristiska och rasistiska mord på en skola i Trollhättan samt fler än tjugo mordbränder mot flykting-boenden föranledde inga höjda hotnivåer. På grund av en "misstänkt terrorist" passar det nu att höja hotnivån till den högsta i Sverige någonsin, samtidigt som vi får veta att vi inte ska oroa oss utan leva som vanligt.

Statsministern lanserar hemlig datoravläsning, ett förslag som lades fram redan för tio år sen, men som stoppades efter kritik från bland andra Advokatsamfundet och Datainspektionen, som såg detta som en begränsning av människors frihet. Är vi nu på väg mot amerikansk totalbevakning av medborgarna?

Trots att de flesta av de terrorister i Paris som identifierats visat sig vara franska medborgare finns det de som tar tillfället i akt att misstänkliggöra flyktingar i allmänhet och muslimer i synnerhet. Redan i lördags deklarerade den polska högerregeringen att den inte tänker ta emot fler flyktingar. 

Märkligt med tanke på att det är Europa som exporterar heliga krigare till Syrien och Irak och inte tvärtom.

Repressionen omfattar också militär vedergällning. Redan avskydda stormakter ska låta bomberna falla över människor i områden som redan utsatts för oändligt lidande. De stater som tar hand om "bekämpandet av IS" har dessutom en egen agenda och passar på att angripa även frihetsrörelser bland kurder och araber.

Obehagliga tendenser i utvecklingen. Tendenser som, om de får råda och utvecklas vidare, bara kommer att stärka högerpolitik, inskränkningar av demokratin, rasism och flyktingmotstånd samt terrorism.

Politism: Vi måste reagera när staten vill inskränka vår frihet

AB: Terrorn utnyttjas som slagträ mot flyktingar

Svensson: Förhöjt terrorhot - är det verkligen rimligt?


Bloggar om politik, terrorism  Intressant


1 kommentar:

Farbror Nilsson sa...

Klockrent!!