tisdag 1 december 2015

Paris COP21: För rätten att demonstrera

...möttes av brutal polisaktion
Polisen i Paris slog till hårt med tårgas och batonger mot demonstranterna

"Undantagstillståndet ska skydda oss, men vem skyddar oss mot undantagstillståndet?"

Uttalande från franska vänsterpartiet NPA

Undantagstillståndet, som påbjudits av den franska regeringen och förbjöd demonstrationer den 29 november, markerar början på COP 21 och kraven på klimaträttvisa. Vissa organisationer har visat sig på gatan genom att bilda en mänsklig kedja från Place de la République till Place de la Nation, som omfattade från 5000 (enligt polisen) till 10000 (enligt organisatörerna) deltagare.

Det fanns också en uppmaning till en demonstration i protest mot förbudet mot demonstrationer. Polisen var mycket mer repressiv mot denna demonstration. Följande uttalande har utfärdats av NPA.

Släpp alla demonstranter nu! Nej till förtryck!

En demonstration för klimaträttvisa som samlade 5000 personer slogs brutalt ner av polisen. Med hjälp av tårgas och batonger samt tiotals våldsamma gripanden, tvekade regeringen inte att löpa linan ut för att stoppa demonstrationerna. Regeringen tillåter minnessamling för 13 novemberoffren, idrottsevenemang, konserter, mm, men undertrycker demonstrationer. Regeringen är inte ute för att skydda demonstranterna utan för att genomföra sin politik.

Hundratals anti-COP 21-demonstranter är för närvarande omgivna och är massivt gripna av polisen på République Square i Paris. Bland dem är NPA:s språkrör Christine Poupin och Olivier Besancenot och  dussintals andra kamrater från NPA, Alternative Libertaire och Ensemble. Dessa gripanden är ett bevis på att de särskilda åtgärder som följer av undantagstillståndet är effektiva inte mot IS:s terrorism utan mot alla de som utövar den mest grundläggande rätten till demonstration. 

Medan statscheferna kommer att sammanträda i morgon i Paris vid COP 21-konferensen är alla de, som inte vill låta dem bestämma om ödet för planeten och mänskligheten, förtryckta. Efter att ha gjort miljöaktivister till mål för husarrester och rannsakningar i går och i förrgår, blir de i dag gripna när de demonstrerar. Ingen mer polisstat! Befria alla demonstranter som greps i Paris!

NPA, November 29th at 6 PM, Paris (översättning från International Viewpoint)


Bloggar om politik, klimat  Intressant


Inga kommentarer: