söndag 13 december 2015

Paris COP21: Värdelöst klimatavtal

...urvattnat och till intet förpliktigande

Precis så som man befarat blev det globala klimatavtal, som klubbades i Paris på lördagskvällen, inte värt pappret det är skrivet på. Världens mäktiga fossilkapital lyckades förhindra varje form av bindande utsläpps-minskningar. Det som återstår är till intet förpliktigande vackra ord och "målsättningar" rakt ut i det blå.

"En vändpunkt", säger Obama. "En milstolpe", säger Romson. "Hela världen står enad". Men det är ju just det som inte skedde och därför blev avtalet som det blev. Vackra ord är lätt att vara "enig" om.

Det finns ett "långsiktigt mål" om att hålla den globala temperaturökningen under två grader och att sträva mot 1,5 grader. Det är ingenting värt eftersom det inte finns några konkreta uppgifter om i vilken takt utsläppen ska minska, när det ska ske eller hur det ska gå till.

Man har enats om att rika länder ska bidra med hundra miljarder dollar per år, från och med 2020. Men det går tydligen att tolka hur som helst. Det sägs inget om hur stor del som ska vara privat eller offentlig finansiering eller hur pengarna räknas i förhållande till biståndsbudget. Verkar finns stora kryphål.

Som jag ser det finns det inget positivt med det här "klimatavtalet". Bara bluff och båg. Det talas vitt och brett på olika håll om att avtalet "skickar en tydlig signal". Var finns dessa signaler? Forskarna har länge talat om vad som krävs. Det är inga nyheter. Det som krävs är handling. Sådan saknas i avtalet.

Om och om igen måste påtalas: Det är gräsrotsrörelser världen över vi måste förlita oss på. Fortsatt mobilisering för fossilfria samhällen och global klimaträttvisa. Massmobilisering underifrån är det som gäller.


Pressmeddelande från Jordens vänner: Inget genombrottBloggar om politik, klimat  Intressant


Inga kommentarer: