onsdag 16 december 2015

Socialdemokraterna rasar med 2,7 procentenheter

...stor ökning för SD

Katastrofsiffror för Socialdemokraterna i Aftonbladet/Inizios december-mätning. Partiet rasar rejält – och är nu nere på historiskt låga 23,1 procent.

– Det är ett rejält tapp, ett av de största vi har sett i mätningarna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio i Aftonbladets artikel.

Ett annat resultat i mätningen är att S, M och SD nu närmar sig varandra i väljarsympatier. M får 22,7 procent och SD 22,2 procent.

Ofta är det ju så att sittande regering gynnas av oro och kriser. Så är inte fallet nu. Min kortfattade analys säger att den förda högerpolitiken, det vill säga den politik som S-regeringen i stor utsträckning fört i samförstånd med Allianspartierna, är något som bekräftat och gynnat Sverigedemokraterna.

Allianspartierna har i förhandlingar fått igenom många av sina förslag som vrider politiken högerut. Och regeringen har med attacker på eu-migranter och en kraftig skärpning av flyktingpolitiken (ned till EU:s minimi-nivå) stärkt bilden av att SD haft rätt hela tiden.

Visst är det så att de svenska offentliga systemen haft och har stora svårigheter att hantera situationen, men detta är resultatet av många års nyliberalt inspirerad politik som utarmat den gemensamma välfärden och skapat ökade klyftor i samhället.Inga kommentarer: