torsdag 3 december 2015

Syrien: Assadregimen bakom påtvingade försvinnanden

...ny rapport från Amnesty visar på brott mot mänskligheten
Bakom propagandans leende finns en brutal verklighet med försvinnanden, tortyr och utomrättsliga avrättningar av oppositionella

De syriska myndigheterna ligger bakom tiotusentals påtvingade försvinnanden de senaste fyra åren. En ny rapport från Amnesty visar både på den enorma omfattningen och på den skrämmande organisation som ligger bakom försvinnandena. 

Rapporten visar hur staten skor sig på utbredda och systematiska påtvingade försvinnanden, som kan likställas med brott mot mänskligheten, genom en svart marknad där anhöriga, i desperation över att hitta sina försvunna familjemedlemmar, skoningslöst utnyttjas och krävs på pengar.

- Regeringens påtvingade försvinnanden är en del av en kyligt kalkylerad och utbredd attack mot civilbefolkningen. Det rör sig om brott mot mänskligheten och är en del av en noggrant organiserad kampanj, utformad för att sprida skräck och krossa minsta tecken på oliktänkande i landet, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Omfattningen av de påtvingade försvinnandena är fruktansvärda. Det Syriska nätverket för mänskliga rättigheter har dokumenterat minst 65 000 försvinnanden sedan 2011, av vilka 58 000 gäller civila. De som förs bort hålls under förskräckliga förhållanden i överfulla celler och blir avskurna från omvärlden. Många dör på grund av sjukdom, tortyr och utomrättsliga avrättningar.

Läs mera om rapporten på Amnestys hemsida

Bloggat: Kildén & Åsman: Myt och verklighet om Daeshs finanser


Bloggar om politik, syrien  Intressant


Inga kommentarer: