fredag 4 december 2015

Våga utmana, våga vara hatad

...Sverigedemokraterna har vind i seglen

- Högern jamsar med - rödgröna är handfallna
- Förändring skapas med konkret politik

Det är chockerande att bevittna Sverige-demokraternas partidagar på SVT. Allt som vi försöker teoretisera, analysera och förstå är plötsligt helt konkret. Nu är SD här, mitt i vardagsrummet, i senaste SCB-mätningen på stadiga 19,9 procent och med stöd av var fjärde röstberättigad man.
Svenska Dagbladet, som slår upp händelsen som en segerrubrik, nämner inte att den stora ökningen är gentemot förra SCB-mätningen i maj och inte gentemot den raketökning som partiet gjorde under sommaren. Hur nyheten presenteras säger minst lika mycket om finrumshögerns vandring som den gör om opinionsförändringarna. När SD nu har vind i seglen och på allvar påverkar både opinion och politiskt beslutsfattande tycks inte högern förmögen till något annat än att hoppa på tåget i tron om att det skall ge dem en bit av kakan.

Sverigedemokraterna har länge beskyllts för att vara ett enfrågeparti. Det har passat dem perfekt eftersom de kunnat ge intryck av att sprida folkhemsnostalgi med eko i socialdemokratins mer konservativa sidor. I själva verket rymmer partiet en hel palett av reaktionära hjärtefrågor som inte har det minsta att göra med Sverige ”förr”. Skoluniformer, antifackliga lagar, kreationistisk skolundervisning; i smått och stort visar partiet att de är nog så visionära. Maktkamper och avslöjanden har inte hindrat Sverigedemokraternas etablering på kartan.

Precis som alla avslöjanden om Carl Bildt inte gjort det minsta för att påverka hans politiska karriär tycks SD immuna och det troliga är att det är samma mekanismer i spel. Snarare än att vända bilden så ger avslöjandena fond åt framgångarna – den som är handlingskraftig och utmanande blir också hatad. Det är mekanismer som vänstern måste lära sig att hantera om vi skall nå några framgångar. Just nu visar stormarna kring den engelske labourledaren Jeremy Corbyn hur dynamiken fungerar. Ingenting tycks bita. Tvärtom förstärks bilden av Corbyn som utmanare med varje uppskruvad rubrik. Bättre PR kunde en sansad vänster­sosse knappast få.

Det råder ingen tvekan om att SD talar till människors allra sämsta sidor och att de sidorna finns inom tillräckligt många av oss för att kunna totalvända nationen som inför hela världen stått som symbol för tolerans. Det finns ingen ursäkt för att befolkningen i ett av världens rikaste länder är beredda att kasta all demokratisk och social utveckling överbord för ett genomruttet parti som SD, men det finns förklaringar – och med förklaringar kommer alternativ och möjlig förändring.
Problemet är var vi tror att vi förändrar värderingarna, var vi riktar vår politiska vilja. I högerns värld är människor statiska och det enda du kan göra är att erbjuda konsumenten vad konsumenten efterfrågar. Progressiva tror på människors förändringspotential, men i brist på politisk förändring i verkligheten tycks regeringen tro att tänkandet förändras med utbildningsdekret och värdegrundsarbete. Det kommer inte generera något mer än gråtande beslutsfattare som agerar på tvärs emot sina värderingar i brist på alternativ. Verklig förändring är materiell. Den märks i människors vardag.
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 49/2015

Internationalen: Interna konflikter på SD:s landsdagar


2 kommentarer:

The Venus Project sa...

som om klädseln på skoluniformen kommer tvinga fram bättre resultat i matte, engelska svenska etc vilka dårar SD människor är.
de skiter i hur det kommer att gå för eleverna utan det viktigaste för dessa konservativa SD är att göra skolan militaristisk precis som "liberalernas" ledare general major Jan Björklund som verkar tro att hårdare tag i skolan ska få eleverna att prestera bättre.
vad som kan få elever att verkligen prestera bättre i skolan o lära sig matte, engelska svenska etc är välutbildade lärare och höja lärarnas status och sprida en positiv kultur i samhället om lärandet om hur viktigt det är med utbildning osv.
jag kommer från ett land där vi tvingades ha skoluniform och skolan var mer militaristisk och inte f.. lärde jag mig nånting i det land jag kom från. jag lärde mig mer i den svenska "flum" skolan än vad jag gjorde i det land jag kom från.
att skoluniformen skulle få bort mobbning är sofistikerat konservativt skitsnack.
jag blev mer mobbad i skolorna från landet jag kom från och även mobbade mer än i skolorna i Sverige så återigen är SD´s snack om skoluniformens förträfflighet är bara nonsens.
vad dessa kultur fascister är ute efter är att kontrollera eleverna styra över eleverna det är diktatur fasoner man är ute efter och ej elevernas bästa i åtanke.
mobbning sitter inte i kläderna utan mobbning har med hur människor beter sig mot varandra och för att få bukt med mobbningen i skolorna så bör man förstå hur människor fungerar och utifrån det kunna göra något åt mobbningen.
tyvärr måste jag återigen säga att de Röda partierna har banat väg för ett kultur fascistiskt konservativt parti under trettio års tid då man tappat bort sin ideologiska kompass och gått mer o mer åt Höger åt det kapitalistiska hållet.
De Röd-Gröna partierna måste sluta dras åt Höger och börja på allvar utmana de som vill förstöra välfärdsstaten och privatisera allt och endast så kan man bromsa fascismens framfart.
att spela på Högerns planhalva leder bara till att socialismen försvagas och slutligen försvinner men det som behövs göras är att tvinga Högern vänster ut och tvinga de spela på Vänsterns planhalva och inte som idag då S tvingats Höger ut.
en sak till vad kommer SD att kunna göra åt alla som står i bostadskön en halv miljon människor står i bostadskön och alldeles för många av dessa har inte pengarna att köpa tak över huvvet så hur tänker SD lösa detta gigantiska problem som vi står inför?
jag själv är en av de som inte har kontantinsats till en bostadsrätt och tvingas bo dyrt i andra hand och därmed blir en bostadsrätt bara en dröm för mig.
så säg mig SD hur hade ni tänkt få igång byggandet av billiga hyresrätter som vanligt hederligt folk ska ha råd med???????????????????????

The Venus Project sa...

om nu val av "rätt" klädsel skulle få bort mobbningen i skolan som ju är en arbetsplats hur kommer det sig då att det förekommer mobbning inom poliskåren eller bland byggnadsarbetare eller varför inte där jag jobbar där alla har exakt likadana arbetskläder och ändå förekommer mobbning.
konservativa icke tänkande människor verkar tro att folk mobbar varandra pga klädval men det är så långt ifrån verkligheten man kan komma.
de som mobbar mår oftast dåligt själva och oftast får de med sig denna dåliga attityd hemifrån.
många som mobbar och som sedan berättat om detta i vuxen ålder har sagt att de mådde dåligt redan hemma och applicerat dena negativitet på andra i skolan.
vuxenvärlden inom skolan har också misslyckats eftersom många lärare vet inte hur de ska tackla problemet pga att de inte har verktygen de har inte utbildats i att tackla sådant.
om nu skoluniform skulle få bort mobbning o förbättra skolresultaten då skulle länder som har skoluniform frambringa de allra smartaste eleverna i världen och frambringa nobelpristagare osv men så är inte fallet.