torsdag 10 december 2015

Venezuela: Ett historiskt nederlag

...efter 17 år förlorade socialisterna förtroendet


Nya majoriteten i parlamentet vill avsätta Maduro
Högerpartierna oeniga om sitt nya politiska ansvar


Det blev en jordskredsseger för högeroppositionen i parlamentsvalet i Venezuela förra söndagen. I siffror fick högeralliansen MUD 56,5 procent av rösterna medan regeringskoalitionen GPP fick 41 procent.

Eftersom valsystemet är en blandning mellan proportionalitet och majoritetsval kommer MUD att få 112 ledamöter mot GPP:s 55 i parlamentet. Det var ett internationellt sett högt valdeltagande med 74 procent, vilket kan jämföras med Chiles 49 procent och Colombias 43 procents deltagande i de senaste valen.  Även i jämförelse med Mexiko, Guatemala och Colombia, där det är vanligt med politiska mord och våld, präglades både valrörelsen och valdagen i Venezuela av en lugn stämning. Och för första gången på 17 år och efter 20 val ifrågasattes inte valresultaten av högerkrafterna.

Det är ett historiskt nederlag för den bolivarianska rörelsen, i nivån med när sandinisterna förlorade valet 1990. Det är det andra som förloras och med sämst valresultat av de 20 valen som genomförts sedan Chavez vann 1998. I femmiljonstaden Caracas, liksom i alla andra större städer, förlorade chavismen stort. De urbana medelklasskikten vände regeringen ryggen. Missnöjet är stort även i de starka Chavez-fästena på grund av inflationen, basvarubristen, kriminaliteten och korruptionen.

För den bolivarianska rörelsen väntar nu en hård intern debatt. Socialistledaren Maduro menar att det var den ekonomiska krisen och inte högern som besegrade regeringskoalitionen. Men från vänsterhåll lyfts stark kritik mot ledningen för oförmågan att hantera den ekonomiska krisen, byråkratiseringen och oviljan att fördjupa revolutionen. Andra pekar på sveket från medelskikten som Chavez lyfte från nyliberalismens prekära situation, men som nu vänder revolutionen ryggen.

Läs hela artikeln i Internationalen här.

Modkraft: Högerseger i Venezuela kräver självrannsakan av landets vänster

Bloggar om politik, venezuela  Intressant

1 kommentar:

The Venus Project sa...

Kapitalismen som vi känner den är på väg mot sitt slut och ett nytt system är i åtagande tack vare den teknologiska utvecklingen.
titta på det här uppfriskande talet med Jeremy Rifkin om Kapitalismens död.

The Zero Marginal Cost Society
https://www.youtube.com/watch?v=75yiRvi48RQ