måndag 25 maj 2015

Röda Malmö på latsidan

...blogguppehåll under vecka 22
Kanske besöker jag någon naturskön plats, tar en promenad, läser en bok, mediterar eller så ligger jag bara på soffan

Röda Malmö: Vi latar oss för lite

Bloggar om politik, bloggosfären


söndag 24 maj 2015

Tiggarna: Regeringen följer Sd i spåren

...i högerns Sverige jagas de fattigaste

Tiggare attackeras med smällare. I Aftonbladet anklagas de för att bryta mot svensk lag. Migrations-minister Morgan Johansson tycker inte att tiggares barn ska få gå i skolan. Och moderaterna tycker det är bra att regeringen svänger om tiggeriet.

Moderaterna välkomnar regeringens omsvängning att nu se över lagen för att stoppa organiserat tiggeri. 
– Det är positivt att Socialdemokraterna äntligen ser det vi moderater lyft fram, att kriminalisera de som organiserar tiggeri, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till SVT Nyheter.

Så långt och så snabbt har det alltså gått. I valet i september var det Sverigedemokraterna som krävde förbud mot det "organiserade tiggeriet" och redan är vi där att hela etablissemanget har ställt sig på deras sida.

Men det finns de som går mot strömmen och visar prov på solidaritet med de fattiga och mest utsatta. De som tycker det är fel att tvinga bort eu-migranter och som hjälper tiggarna med toaletter och sopcontainer. Något som Malmö kommun inte klarat av. Heder åt de som visar medmänsklighet.


Bloggar om politik, fattigdom  Intressant

Boktips: Bevara alliansfriheten

...nej till Nato-medlemskap

Utan att Sverige är militärt hotat från något håll har det uppstått en yvig debatt om Sveriges ställning som alliansfritt land. Steg för steg har politiska beslutsfattare och militärer ökat samverkan med den västliga militäralliansen Nato – utan att det finns några militära hot mot Sverige och utan att varje steg prövats mot bakgrund av Sveriges traditionella ställning som neutralt och fredssinnat.

Man har till och med talat om en smyg­anslutning till Nato – att de styrande har velat etablera så många ”fakta på marken” att ett beslut om att söka svenskt Nato-medlemskap bara skulle vara en form­alitet. Men så långt har det inte gått. Folkopinionen är entydigt mot Nato-anslutning – i Sverige, liksom för övrigt i Finland. Det svenska folket vill som tidigare att landet ska hållas utanför krigiska förvecklingar.

Att det fortsatt finns mycket goda skäl för en sådan hållning belyses genom en rad analyserande – och delvis också agiterande – artiklar i denna motskrift till en pågående ”Nato-offensiv” från politiker, militärer och opinionsbildare.

Utgiven på Celanders förlag
Bloggar om politik, nato Intressant


lördag 23 maj 2015

Malmövänstern visar vägen

...kampen mot nedskärningar borde vara självklar

En offentlig verksamhet som bågnar under trycket, barngrupper utvidgade till bristningsgränsen och personal som går på knäna av ansträngningarna. Bilden känns igen från hela landet. Men lägg på detta 100 miljoner i nedskärningar och du har Socialdemokraternas och Miljöpartiets vision av hur Malmö skall utvecklas under deras styre. Att Vänsterpartiet efter ett enhälligt medlemsmöte säger blankt nej borde vara betraktat som sunt förnuft, men istället har media valt att fokusera på svekdebatten – vem var det egentligen som bröt samarbetet och i vilket skede? Det borde rimligen vara en irrelevant fråga. Sveket ligger nämligen inte i det ena partiets svek mot det andra, utan i de folkvaldas svek mot sina väljare (och alla de vars intresse de säger sig vilja representera).
Vänsterpartiet i Malmö har kommit till en insikt som hela vårt politiska klimat är i desperat behov av. Trovärdighet är inte något som skall sökas hos socialdemokrater som gett sig den på att förlora allt arbetarklasstöd. Det skall ännu mindre sökas hos politiska kommentatorer på DN, som aldrig under några omständigheter kommer föredra ens den mest urvattnade röda politik framför den solitt blå. Trovärdighet är något som förtjänas genom att vara trogen sina väljare, genom att vara en engagerad kraft i utomparlamentariska rörelser och genom att visa politisk ryggrad när idealen ställs mot den krassa verkligheten. Om detta kan bli en läxa som Vänsterpartiet tar till sig på nationell nivå så kommer det politiska samtalet att förskjutas i en betydligt mer konstruktiv riktning, vilket inte bara skulle gynna V:s opinionssiffror.
Efter decennier med diskussioner om vänsterns kris synes lösningen på hur vänstern skall lyckas utmana både sin egen förlamning och det högerpopulistiska hotet nästan löjligt enkel; stå fast vid de löften som gav valseger från första början! Vik inte undan för den nyliberala logik som kväver alla politiska alternativ! Det är förstås ingen patentlösning. Det finns oändligt med stridsfrågor kvar att utkämpa; från mekanismerna i de kommunala upphandlingsreglerna till hur vi skall hantera en tillväxtberoende ekonomi i en begränsad värld. Men inga av dessa går att ta itu med om det inte finns en folklig kraft och ett folkligt mandat. Det är klart att en välfärd finansierad av progressiv statlig skatt vore att föredra framför en som finansieras av platt kommunal skatt, men att skära ned i fåfäng väntan på skattehöjningar från en regering som varken vill eller kan genomföra de nödvändiga höjningarna är inget annat än politiskt självmord. Det Vänsterpartiet i Malmö i skrivande stund har tagit är ett första steg, men ett helt avgörande sådant.
Ursprungligen ledare i veckotidningen Internationalen vecka 21/2015

Syrien: Diktatorn Assad värre än IS

...regimen bedriver ren terror mot civila

Systematiska krigsförbrytelser begås av den syriska regimen. Regimen orsakar fler dödsfall än IS-terrorister. Skolor, sjukhus, moskéer och torg-marknader bombarderas med oljefatsbomber som orsakar fruktansvärda blodbad bland civila. Oppositionella torteras i regimens fängelser. Syrien idag är ett rent helvete och det är i första hand Assadregimen som är skyldig till detta.

Amnesty International skriver i en rapport nyligen: "Oljefatsbomber, fyllda med sprängämnen och metallsplitter, har orsakat enorm förödelse och dödat och sårat många människor, särskilt som regeringsstyrkornas bombattacker riktats mot skolor, sjukhus, moskéer och torgmarknader. Flera sjukhus och skolor har tvingats flytta ner i underjordiska bunkrar.
Attacker med oljefatsbomber som släpps från helikoptrar dödade mer än 3 000 civila förra året i Aleppoområdet och sammanlagt har mer än 11 000 dödats över hela Syrien sedan 2012. Under mars månad i år uppgav lokala aktivister att minst 85 oljefatsattacker utförts mot staden Aleppo med 110 döda som följd. Trots det vägrar de syriska myndigheterna erkänna ett enda dödsfall och president Bashar al- Assad förnekade kategoriskt i en intervju tidigare i år att oljefatsbomber överhuvudtaget använts av armén.
En nysläppt video visar precis det som Syriens diktator al-Assad ständigt förnekar. Hur syriska soldater slänger ner primitiva så kallade ”tunnbomber” från en helikopter. De primitiva bomberna är i Syrien upphov till fler döda än IS-attacker enligt FN.
Det är alltså inte IS-terrorister som står för de flesta dödsfallen i Syrien. Det är regimen själv. Det sade i mars i år Paulo Sérgio Pinheiro, chefen för FN:s undersökningsteam som följer regimens krigföring med tunnbomberna.
Tunnbomberna består av en tunna som fylls med sprängämnen och metalldelar. De kastas sedan mest på måfå ner över områden som inte behärskas av regimen.
Detta är precis vad den demokratiska oppositionen i Syrien hävdat hela tiden och vad otaliga vittnen bland civila och demokratiska aktivister ständigt för fram. Dags att börja lyssna på dessa och se till verkligheten istället för att dalta med en av världens värsta diktaturregimer.

Bloggar om politik, syrien  Intressant


Boktips: Islamiska Staten

...ett terroristiskt nationsbygge

Den italienska journalisten och analytikern Loretta Napoleoni är en erkänd terroristexpert. Bland hennes tidigare utgivna böcker kan nämnas Uppror i Irak, 2006, och Oheligt krig, 2010. Nu har hon ytterligare fördjupat sig i den islamska terrorismen med boken Islamiska Staten.
Islamiska Staten, IS, har genom sitt ihärdiga och snabbfotade bruk av Internet blivit sinnebilden för vår tids mest bestialiska våld med alla blodsdrypande bilder av avrättningar som man visat upp för världen. Men som poeten Göran Sonnevi betonat måste vi försöka förstå människans allra mest vedervärdiga handlingar och det kolossala lidandet – annars är vi förlorade. Det är också det som är den stora behållningen med Loretta Napoleonis bok om IS; att hon tränger sig bakom det nakna våldet – och placerar in det i en större väv av förståelse – när hon försöker bena ut varför denna organisation har haft så stora framgångar. Det mest remarkabla i det sammanhanget är naturligtvis att man lyckats karva ut ett område stort som Storbritannien i Irak och Syrien och där utropat ett kalifat.
Läs Anders Karlssons recension i Internationalen: Hur bör Islamiska Staten bekämpas?
Bloggar om politik, böcker  Intressant

Vi latar oss för lite

"...och gnisslar i sina bettskenor"

Sjukskrivningstalen ökar, välfärdssamhället knakar och hemma ligger de moderna arbetarna och gnisslar i sina bettskenor om natten. Hur hamnade vi här?

Läs psykologen Agneta Sandströms debattinlägg i Dagens Arbete

Bloggar om politik, arbetsliv

Lärdomar från kolrevolutionen

...intervju med Andreas Malm

Det fanns gott om vattenkraft, men ändå kom det dyrare kolet att dominera textilindustrin. I sin kommande bok letar författaren och forskaren Andreas Malm efter grunderna för fossilekonomin. För Effekt förklarar han varför.

Läs intervjun på Effekts hemsida

Bloggar om politik, klimat

fredag 22 maj 2015

Rainin' In My Heart

Slim Harpo: Rainin´In My Heart


Rainin´In My Heart (1961) var en av Slim Harpos hits. Några andra, som du också kan lyssna på, var I´m A King Bee och Baby, Scratch My Back

Bloggar om musik, blues


De flesta i världen har osäkra jobb

...avslöjar ILO-rapport
Protesterna mot osäkra jobb ökar också. Här pakistanska livsmedelsarbetare som demonstrerar

Internationella arbetsorganisationen, ILO, säger att bara en fjärdedel av de anställda i världen har tillsvidare-anställning.

En global övergång till mer osäkra jobb sedan finanskrisen underblåser växande ojämlikhet och högre grad av fattigdom, enligt en ny rapport som uppskattar att endast en fjärdedel av världens arbetare har tillsvidareanställning.

En världsomfattande trend bort från trygga jobb riskerar att "cementera en ond cirkel av svag global efterfrågan och långsamt skapande av arbetstillfällen", som har förföljt många länder sedan krisen, sade FN-organet.

Det handlar om en ökning av deltidsarbete, särskilt bland unga kvinnor. Övergången till osäkra anställnings-förhållanden hänger också ihop med en ökning av ojämlikhet och fattigdom i många länder.

Säkra jobb minskar också i rika länder. ILO manar politikerna att utvidga den sociala tryggheten såsom pensioner och arbetslöshetsersättning.

Själv vill jag uppmana alla tänkande människor att orientera sig bort från det ekonomiska och politiska system som kallas kapitalism och inse att detta system är en återvändsgränd för mänskligheten.

torsdag 21 maj 2015

Pippi Långstrump 70 år

...sjuttio år av egensinnighet

Idag fyller den första boken om Pippi Långstrump 70 år.
   Boken, som när den kom på 40-talet slog ned som en bomb i debatten om vanartiga barn, har idag blivit ikonisk och helt avgörande i vår syn på barnen och deras inre värld.
   – Hennes värde går inte att överskatta, säger regissören och dramatikern Suzanne Osten.

Läs artikeln i Etc: 70 år av egensinnighet

Bloggar om politik, böcker  Intressant


Malmö hamn i sommartid

...plats för både arbete och rekreation
Hamnen kan vara en plats för rofylld avkoppling

Dagens rundtur började här, mitt emot Skeppsbron

Hjälmarekajen med Malmö högskola

Inre hamnen

Utsikt från Ångbåtsbron mot Krankajen där Kockums varv låg förr

En del byggnader från varvstiden finns kvar...

Monument över krigsförlista sjömän, i bakgrunden Nyhamnen

"Sjömän från Malmö med omnejd offrade sina liv..."

Vid Frihamnen/Mellersta hamnen är det uppställning av importerade bilar

Silona...

...vid Hullkajen

Riktig gammaldags hamnkänsla...

Vem sa att "gröna tak" är nåt nytt?

Utsikt mot Frihamnen...

...och upp mot Norra hamnen

Jag befinner mig i Hamnparken där friden råder...

...tills den här dyker upp...

...och försvinner ut mot öppna havet

Sommarens härlighet vilar över platsen...

...och själv skulle jag också kunna vila i det inbjudande gräset

Men snart driver min rastlöshet mig vidare...

På väg mot en lunchrestaurang passerar jag ett nytillskott till arkitekturen vid Inre hamnen nära Centralstationen...

Bloggar om samhälle, sommar  Intressant


onsdag 20 maj 2015

En tur ut på slätten

...i växlande försommarväder
Kände att jag behövde röra på mig och andas lantluft. Det urgamla kulturlandskapet söder om Malmö verkade som en god idé...

På cykel korsar jag Ringvägen...

...och lämnar den sista stadsbebyggelsen bakom mig

Strax står det gamla som en kontrast mot det senaste

Ut på de fria vidderna, bort från den kvävande staden...

Snart sluter idyllen mig i sin famn. Här Bunkeflo kyrka. Förr var detta Bunkeflo socken och den ingick i sin tur i Oxie härad. Söder här om låg medeltidsbyarna på rad...

Vintries dagvattensstråk i förgrunden

Passerar byn Vintrie på cykelbanan som löper längs den gamla nedlagda järnvägsbanan till Falsterbo

Vid Naffentorp öppnar sig vyerna söderut

Jag gör en kringgående rörelse ut över slätten för att titta på den gula rapsen...

...och byn Skumparp som ligger strax intill

Fornminnesvägen (tror jag att den heter) i Skumparp...

...där man också kan se bronsåldershögen som förr kallades Trindhög

Vissa delar av den här slätten kan framstå som så ödslig och händelsefattig...

...att jag vände och tyckte att nya Hyllie såg inbjudande ut när jag återvände. Fast det berodde nog mest på att jag hade hunnit bli så förbaskat hungrig och hemmet hägrade...

Bloggar om vår, natur  Intressant


Begripa världen för att kunna förändra den

...Ernest Mandels råd till ungdomar
Ernest Mandel i talarstolen

På ett offentligt möte om socialismens framtid som hölls 1993 i staden Liège i södra Belgien kom Ernest Mandel, på förfrågan från publiken, att sammanfatta vad ungdomar bör veta, ifall de vill förändra världen till det bättre:

Det första budskapet. “Utan att engagera sig politiskt kan man i denna förskräckliga värld – inte leva som människa och samtidigt vara människonamnet värdigt. Vart fjärde år har 60 miljoner barn i tredje världen dött i sjukdomar, som inte är dödliga! Det är lika många döda som dog totalt under det andra världskriget. Det är det förskräckliga idag; vart fjärde år har ett världskrig förts mot barnen. Att engagera sig politiskt för att bekämpa denna politik, att slåss så att vart barnaleende kan försköna vår värld, är för varje man, varje kvinna den enda värdiga hållningen. Engagera er politiskt!”
Det andra budskapet. “Mitt andra budskap är svårare. Det är ett budskap om vetenskaplig realism. Studera human- och samhällsvetenskaperna, försök att begripa de huvudsakliga linjerna i en vetenskaplig förklarning av historien. Av vad som är följderna av en social och en politisk ordning… allt vad du vill, men gör det i en vetenskaplig anda, i Marx anda som säger ‘tvivla på allt’. Men tvivla på ett konstruktivt sätt, dvs se din kunskap som tillfällig, som öppen för nya fakta, som kan sätta ifråga den kunskap du har”.
Det tredje budskapet. “Det tredje budskapet är det viktigaste, det är vad Karl Marx – vilket inte är så känt – kallade en moralregel. Ett kategoriskt imperativ till kamp – villkorslöst mot allt slags förfrämligande, underkuvande, förtryck, och utsugning av människorna – alltid och överallt. Det är något bländande i denna moraliska absoluthet. Här ges inget utrymme för tvivel, här måste du vara helt säker. Alltid mot etablissemanget, alltid mot orättfärdigheten. Om det finns hopp eller inte, oberoende av hur det sägs eller om det ligger rätt i tiden, alltid mot!
Detta moraliska engagemang, jag försäkrar er och jag talar av personlig erfarenhet av 55 års kamp, att håller du fast vid det, är engagemanget en källa till individuell lycka. Du slipper dåligt samvete, du slipper skuldkänslor. Du kan missta dig, alla kan vi missta oss. Men du misstog dig för en rättvis sak. Du har inte misstagit dig i sak, du har inte gett ditt stöd åt cyniska torterare, mördare, utsugare – nej aldrig, under inga som helst villkor!”
Ernest Mandel.

Översättning Per-Erik Wentus
Hämtat från Marxistarkiv

Bloggar om politik, marxism  Intressant


tisdag 19 maj 2015

Rädda Malmö

...stoppa nedskärningarna
Nu måste det bli uppror underifrån

Växande klassklyftor och försämrad välfärd. Så har det sett ut länge i Malmö och nu vill de styrande komma med nya, stora nedskärningar. "Vi står inför stora besparingar de närmsta åren", säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (s), som om detta vore någon slags naturlag.

Personal inom vård och omsorg, socialtjänst och skola pressas allt hårdare, pensionärer berövas sina mötesplatser och utsatta människor far illa.

Det är inte ett sådant Malmö vi vill ha och nu står det helt klart att såväl de borgerliga som de styrande rödgröna partierna S/Mp tänker fortsätta racet mot nya åtstramningar och försämringar.

Inga andra än vi själva kan ändra på detta. Nu behövs en bred gräsrotsrörelse som kan organisera och inspirera protesterna underifrån - från de kommunala arbetsplatserna och från alla medborgare som inser att vi nu måste sätta ner foten.
Malmö tål inte fler nedskärningar

...smärtgränsen är redan överskriden
S och Mp vill skära ned med ytterligare 100 miljoner

Utpressningen från S och Mp är orimlig. Malmö behöver inte fler nedskärningar i välfärden. Många verksamheter i kommunen går redan på knäna och personalen mår dåligt. Servicen till medborgarna urholkas allt mera. Malmö delas av växande klassklyftor.

Åtstramningar som drabbar de redan mest utsatta har länge varit vardagsmat i Malmö kommun. Välfärden har underminerats konstant, bit för bit. Socialarbetare har nyligen protesterat mot tillståndet. Boende på Lindängen har protesterat. Skyddsombud har stängt skola. Malmökommissionen visade på det miserabla tillståndet i kommunen. Dessutom blir kommunens hyresgäster bestulna.

Under en lång följd av år har klyftorna mellan välbeställda och vanligt folk ökat. Fattigdomen har ökat. Barnfattigdomen är utbredd. Pensionärer tas ifrån sina få glädjeämnen. Personalen i kommunen pressas hårdare med stress och utbrändhet som följd.

Gränsen är nådd. Det rödgröna styret i Malmö präglas av högerpolitik och anpassning till högerpolitik. Vänsterpartiet gör klokt i att hålla sig borta från åtstramningspolitiken. Den som har ett socialistiskt rättviseperspektiv kan inte ta ansvar för socialdemokraternas och miljöpartisternas nedskärningar. Blickarna måste istället vändas mot en mobilisering av gräsrötterna.

Utomparlamentarisk kamp står på dagordningen. Fackföreningar och anställda i kommunen måste gå samman och bemöta nedskärningarna med lämpliga medel. Arbetare och vanligt folk måste resa sig i omfattande protester mot urartningen i kommunen.

Det är säkert väldigt många av socialdemokraternas och miljöpartiets väljare som blir besvikna över nedskärningspolitiken. Till dem vill jag säga; måttet är rågat, protestera, visa ert missnöje mot de styrande och vänd dem ryggen i nästa val! 

Upp till protest mot nedskärningspolitiken!

Sydsvenskan: Rödgröna majoriteten spricker
Vänsterpartiet Malmö: S och Mp bryter överenskommelse
Etc: Vänsterpartiet hoppar av budgetsamarbete i Malmö
Skånes Fria: Höjda politikerlöner i Malmö

Bloggar om politik, malmö  Intressant