måndag 28 september 2015

Röd måne eller Blue Moon?

...Röda Malmö gör ett litet uppehåll
Lokaltåg, Köpenhamn  Foto: Ronny Åkerberg

Opp och jubba, in i grottekvarnen! Måndag morgon. Men det gäller inte mig. Jag kunde ha försökt titta på den röda månen, men inte ens det...  Förresten gillar jag Blue Moon bättre.

Nu gör jag några dagars uppehåll med bloggen. Är tillbaka torsdag 
1 oktober.

Förresten, missade du mitt senaste Köpenhamnsbesök så finns två rapporter här:


söndag 27 september 2015

Norge: De blå-blåa går tillbaka

...men framgång för vänsterkrafter
Högerns Erna Solberg fick känna på missnöjet med högerpolitiken

Norges val har kanske hamnat lite i skymundan i svensk rapportering. Visserligen kommunal- och fylketingsval, men ger ändå en tydlig vink om vart vindarna blåser. Partierna i den blå-blåa regeringen är valets stora förlorare. Medan vänstern i vid mening går fram, även den radikala vänstern.

Fremskrittspartiet, som satsade på nej till flyktingar som sin valfråga, gick tillbaka med 1,5 procentenheter till 9,7 procent, vilket är det sämsta resultatet sen 1991. Intressant eftersom det visar att även populistiska högerpartier kan drivas på defensiven. Förmodligen en konsekvens av att partiet i regeringsställning tvingats ta ansvar för impopulär högerpolitik samtidigt som solidaritetsrörelsen med flyktingar gått framåt.

Högerpartiet gör ett ännu större tapp, det handlar om en nedgång från 28 till 23,2 procent. Högerpartiet förlorar makten i Oslo, Bergen och en lång rad kommuner. Man faller från 123 till 70 ordföranden i kommunerna. 

I kontrast till detta står framgångarna för det norska Miljöpartiet och för vänstern. Danska Enhedslistens systerparti i Norge, Rödt, gjorde framgångar i lokalvalen. I Tromsö fick partiet över 14 procent av rösterna. I Nord-Norge har partiet nu en klar kommunal närvaro. I Oslo fick partiet fem procent. 

I nationell skala fick Rödt två procent av rösterna, trots att partiet långt ifrån ställde upp i alla kommuner. Om partiet kan konsolidera framgångarna kanske det blir ett genombrott i parlamentsvalet om två år.

Bloggar om politik, norge  Intressant


Ørstedsparken en oas

...i storstaden Köpenhamn
När man besöker Köpenhamn är parkerna verkliga oaser där man kan vila från stadens stress och jäkt

Örstedsparken är ett av dessa andninghål där man kan slappna av

Sjön i parken spelar naturligtvis en stor roll för dess karaktär

Liksom växtligheten

Jag låter bilderna tala för sig själva...


Se också på Röda Malmö: Botanisk Have i Köpenhamn
Så säkrade SD vinster åt Svenskt Näringliv

...miljarder ur välfärden 
ner i privata fickorBloggar om politik, sverigedemokraterna


lördag 26 september 2015

Greklands sak är svår

...kampen kommer inte att avgöras i parlamentet
Internationalen var på plats under valet

Valet var ett bakslag för de som motsatte sig åtstramningspolitiken. Men på gator och torg har motståndet inte lidit några nederlag även om kampen just nu mattats. Och vad som än händer, perspektivet för vänstern i Europa kommer inte att vara detsamma efter de grekiska erfarenheterna. Det skriver Kjell Östberg från Aten.

Internationalen träffade Sotiris Martalis på DEAs kontor i norra utkanten av Aten dagarna innan valet. DEA, Internationella arbetarpartiet, är en av det dussintal organisationer som tagit initiativet till det nya vänsterpartiet Laiki Enotita, Folklig enhet. Artikel: Vi förenas av ett klassperspektiv och motståndet mot trojkans memorandum.


Bloggar om politik, grekland  Intressant


Vänsterpartiets dilemma

...en strategi för vänstern eller för partiet?
"Man är inte starkare i förhandlingsrummet än man är ute i samhället" (Jonas Sjöstedt)

Det är förnuftiga ord av Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets programkommission som pekar mot vikten av kamp och rörelse ute i samhället för att förändra styrkeförhållanden.
Betydelsen av framgångar och del­segrar som förbättrar livet för människor, men också öppnar blicken för möjligheter att förändra och förena istället för splittra. Ja, även att socialism inte handlar om ett färdigt paket som en vacker dag dimper ned, utan om en rörelse av växande demokratisk folkmakt över kapital och samhälle i riktning mot jämlikt inflytande och fördelning.

Dilemmat i den strategidiskussion som Vänsterpartiet nu inleder ligger på ett annat plan. Den nya socialistiska strategi det talas om är just en strategi för Vänsterpartiets inflytande, i meningen en partistrategi. Det är därför det hela känns upp och ned för en observatör från Socialistiska Partiet.
När vi själva diskuterar strategi handlar det hellre om frågor som: hur kan vi bygga och stärka de sociala rörelserna och aktionerna för välfärd, bostäder, jobb och asyl? Hur kan fackliga organisationer och nya och gamla folkrörelser demokratiseras och rustas upp för att kämpa? Hur kan bredare grupper dras in i gemensam kamp för att vinna kollektiva erfarenheter och ökat självförtroende.
”Förhandlingsbordet” är nummer två, tre eller fyra, inte själva utgångspunkten. Det är just vad som sker ”ute i samhället” som avgör, det är där människor måste förenas istället för att stå splittrade, det är där kollektiva erfarenheter av att det går att förändra kan bidra till att människor växer i medvetenhet och förmåga.

En diskussion i vänstern om strategi bör handla om strategi för att förena människor till gemensam kamp och rörelse kring de stora och små frågor där den pågående och dagliga kraftmätningen sker mellan människors behov och rättigheter –  och kapitalistiskt vinstintresse. Alltså strategi för att mobilisera den sociala kraft som kan förändra styrkeförhållandena och rubba dagens övermakt. Inte strategi primärt för det egna partiets parlamentariska framgång.
En sådan diskussion kan säkert behövas, men riskerar att degenerera till slug partitaktik om den inte underordnas det övergripande syftet att mobilisera arbetande och maktlösa människor för att förändra samhället. Det är för den förändringen vi deltar i diskussionen om socialistisk strategi.

En artikel av Håkan Blomqvist, hämtad från Internationalen
På tur i Vesterbro

...en stadsdel att upptäcka i Köpenhamn
Vad är nu detta för en byggnad? Vi återkommer till den, först ska vi på en rundtur i Vesterbro precis intill

Vi börjar från början. Och början är naturligtvis Vesterbrogade som börjar vid Rådhuspladsen. Här hittar vi Richshuset, byggt i art deco-stil och känt för sina "vejrpiger" uppe i tornet...

...och termometern i hushörnet. Just när jag stod där visade den på femton grader.

Jag följer gatan västerut. Här byggs det nytt. Nytt "landmärke" utlovas, Axel Towers.

Panoptikonbyggnaden på Vesterbrogade 5, högst i landet en kort period i början av 50-talet

Dubbeldäckare såg jag åtskilliga

Frihetspelaren eller Frihedsstötten...

...till minne av bondeståndets frigörelse. Läs mera här

Ved Vesterport, på Vesterbrogade 8, är en kontorsbyggnad från 30-talet uppförd i funkisstil

Jag vandrar vidare längs Vesterbrogade genom den gamla arbetarstadsdelen Vesterbro som är uppkallad efter den brolagda landsväg som förr i tiden gick fram här till stadens västra port, vilken lär ha legat ungefär där Rådhusplatsen är nu.

Passerar Vesterbrotorg...

...där också Eliaskirken finns

En titt in i en tvärgata

Köpenhamns Museum ligger på Vesterbrogade 59

En titt in i en portgång

Vesterbrogade är lång, här ser vi i bakgrunden Carlsberg-siloen, som numera inrymmer lägenheter

Vesterbrogade 112 lär vara den plats där Lenin bodde när han besökte Köpenhamn 1910 i samband med Andra Internationalens kongress

Det var hög tid för en stor kopp kaffe hos Sannes

...och på den orkade jag ända fram till Sorte Hest, en av de äldsta byggnaderna på Vesterbro och med anor tillbaka till 1600-talet

Jag vek söderut och...

...kom till Engehaveparken

...där jag vilade mig en stund i solskenet

...innan det blev dags att kasta sig ut på den ökända Istedgade. Den levde dock inte upp till sitt dåliga rykte, jag såg varken porrbutiker eller prostituerade. Från början var Istedgade ett arbetarområde med stolta kamptraditioner

Jag gjorde lite avstickare in i tvärgatorna...

...för att känna på atmosfären

Till den här skojiga lekplatsen...

...kommer man genom den lilla porten i den stora porten fast från andra hållet

Så här kan det också se ut

Halmtorvet ligger inte så långt från Hovedbanegården

Nära Halmtorvet finns Öksnehallen som är en del av Köttstaden

Miljöbild från den Bruna Köttstaden, tillsammans med den nyare Vita Köttstaden täcker den ett stort område i Vesterbro

Vid Halmtorvet hittade jag också Café Mandela. Ska testa det nån gång

Nu överfölls jag av hungern och kastade mig in på första bästa ställe som förespeglade någon slags husmanskost. Fröken Barners Källare är uppkallad efter en adelsdam som räddade "fallna" kvinnor

Så var vi här...

...och jag tar mig en närmare titt utanför Restaurang Cassiopeia

Det går också att speja in mot Vesterbro

Här har vi det ju...


Medan danskarna cyklar hem efter jobbet (och de cyklar i massor)...

...så tackar jag för besöket i Kongens By och drar mig mot Hovedbanegården


Bloggar om resor, köpenhamn  Intressant