måndag 30 november 2015

Climate March Malmö: Bilderna

...över tusen i stämningsfull demonstration
Runt 1 100 personer deltog i klimatmarschen i Malmö på söndagen

Samlingen skedde i Slottsparken

...där god stämning arbetades upp med inspirerande tal

Nu är tåget igång på Erik Dahlbergsgatan

...och här på Davidshallsgatan

Demonstrationen har nått Triangeln

Det var stor mångfald i tåget och många tänkvärda budskap

Flera orkestrar bidrog i hög grad till god stämning


Södra Förstadsgatan

Tåget svänger in på Friisgatan för att sen fortsätta mot Folkets park där avslutningen ägde rum

Härligt tryck på de här slagverkarna

...liksom de här

Ett lyckat och inspirerande arrangemang - stor eloge till alla arrangörer och deltagareBloggar om politik, klimat  Intressant


Manifestation för en annan flyktingpolitik

...samling mot regeringens inhumana beslut
Manifestation i Malmö

Arr: Bland andra Vänsterpartiet, Asylgruppen, Afrosvenskarnas forum, Jordens vänner, Kontrapunkt, Ung Vänster, Feministiskt Initiativ, Ungdom mot rasism.

För mera info se facebooktisdag 24 november 2015

Ett litet avbrott i bloggandet

...för att ge plats åt den inre friden
Kungsparken, Malmö, hösten 2015  Foto: Ronny Åkerberg

Larm och rop, buller och bång, världen väsnas och kvider. I den konstanta striden krävs små fickor av ro och frid, små rum där man kan gå in och bara njuta tystnaden och lugnet.
Jag ska se om jag hittar någon sådan plats och stund den närmaste veckan. Tycker mig ha fyllt bloggkvoten för november. Vi ses på barrikaden igen i december!

Bloggar om politik, bloggosfären

Vinter i Malmö

...hela måndagen
Solsken och snö som låg kvar - åtminstone en dag...

Välgörande med allt detta ljus

Några bilder från Kroksbäcksparken och Pildammsparken
Vi får hoppas på att vinter med snö och solsken kommer tillbaka


Bloggar om samhälle, malmö  Intressant


Låt inte Säpo slippa undan

...inkompetens eller beräkning?

Den misstänkte "terroristen" levde helt öppet i det svenska samhället. I månader. Säpo letade inte efter honom utan startade istället en intensiv skrämselkampanj som massmedia hakade på och skruvade upp ytterligare. När den misstänkte nu är släppt borde en eftertankens kranka blekhet sprida sig, men icke. Är det inkompetens eller beräkning från Säpo som nu ska döljas?

Rikspolischefen ska dela ut "guldstjärnor" till polisen och från olika ansvariga hörs krystade bortförklaringar, men inga förklaringar. 

Hur är det möjligt att Säpo inte kunde hitta den misstänkte trots att han var registrerad hos Migrationsverket, bodde med sitt namn på dörren och hela tiden uppdaterade sin tillvaro i Sverige på facebook?

Till detta kan jag bara se två typer av förklaringar: Inkompetens eller beräkning. 

Det är klart att det finns stora risker med detta agerande oavsett bakomliggande förklaring. Tänk om det hade rört sig om en verklig terrorist? Då hade ju Säpos larm gett honom möjlighet att avvika, beväpna sig och ställa till med stor skada.

Detta får mig att tro att Säpo i själv verket visste vem den "misstänkte" var, men utnyttjade tillfället till riksomfattande larm och bild på mannen till alla poliser, vilket man visste skulle hamna hos massmedia direkt.

Skälen bakom detta skulle i så fall vara att skrämma upp medborgarna och underlätta lagändringar, skärpa övervakning och öka befogenheter. Mycket allvarligt för det innebär att en myndighet på ett beräknande sätt försöker påverka den politiska utvecklingen.


Bloggar om politik, säpo  Intressant


måndag 23 november 2015

Flyktingar dör på grund av EU:s stängsel

...ny rapport från Amnesty

Den europeiska unionens beslut att stänga sina yttre gränser driver på en rad kränkningar av de mänskliga rättigheterna - men stoppar inte tillströmningen av desperata flyktingar. Det säger Amnesty i en ny rapport. 

Rapporten visar hur åtgärder som att sätta upp stängsel vid landgränser och värvandet av grannländer som Turkiet och Marocko som "grindvakter", har förnekat flyktingar möjligheten att söka asyl, utsatt flyktingar och migranter för misshandel och drivit människor mot livshotande resor till havs.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade 792 883 personer i november 2015 tagit sig till EU till havs, jämfört med de 280 000 personer som kommit land- eller havsvägen under hela 2014 enligt EU:s gränsmyndighet Frontex. Enligt en sammanställning den 10 november hade 512 människor förlorat livet i det egeiska havet under 2015 och nästan 3 500 personer hade dött i Medelhavet totalt.

Läs mer om Amnestys rapport här.Säpos terroristflopp

...hur fan blev det så här?
Ansvarslös skrämselkampanj från Säpo och massmedia

Det var knappast förvånande för en kritisk åskådare att man tvingades frisläppa den terrormisstänkte Mutar Mothanna Majid. På lösa boliner hade man höjt hotnivån och dragit igång en "terroristjakt" påhejade av en hysterisk massmediakampanj. Vilket slutade i en flopp, men de ansvariga inom politik, myndigheter och media framhärdar i sin dumhet.

Terrorforskaren Magnus Norell ställer den berättigade frågan: Hur fan blev det så här? Han är oerhört kritisk till hur hela frågan har hanterats. Med all rätt. Först buller och bång och sen ner som en pannkaka. Helt i onödan har man skrämt upp människor i hela landet, menar Norell. Själv tänker jag direkt på hur rädda barnen blev på skolan som ligger bredvid flyktingboendet i Boliden. 

Häpnadsväckande oprofessionellt, skriver Lasse Wierup i DN. Säpo begick flera grova missar. Hade man gjort en elementär kontroll hade det snabbt visat sig att ingen substans fanns i misstankarna.

Min egen tanke är att det inte har funnits något terrorhot av det slag som påstås. Man tyckte att man behövde en terrorist i det här läget och därför högg man snabbt. Antingen har någon på Säpo hittat på det själv eller så man fått felaktiga upplysningar som man inte brytt sig om att kontrollera. 

Men det passade bra med en skrämselkampanj. Man chansade och tänkte förmodligen att även om vi får backa så blir det ändå effekt: Ingen rök utan eld...

Massmedia högg direkt på kroken, kritiklöst och ansvarslöst. "Det har varit livesändningar och extra presskonferenser, löpsedlar, flash på flash på flash. Namn och bild. Alla vet vad killen heter: Mutar Mothanna Majid. Alla vet vad han är: IS-krigare. Alla vet vad han vill: Attackera Sverige", skriver Åsa Linderborg i AB och menar att söndagen den 22 november måste vara en av de pinsammaste dagarna i svensk presshistoria.


Bloggar om politik, terrorism  Intressant


söndag 22 november 2015

En vår i Paris

...utsikten från Eiffeltornet
Undertecknad i tidstypisk mundering. FNL-märket på duffeln.

Vi liftade dit, jag och en flickvän. Det var på februarilovet 1970. Strövade längs Seines stränder, beställde kaffe och konjak på små uteserveringar. Träden höll redan på att slå ut. Hemma i Sverige var det snöslask.

Några år tidigare hade det varit stor oro under Algeriets frihetskamp. Ett drygt år innan, 1968, hade Paris dominerats av generalstrejken och majrevolten.

En annan vår, året 1871, krossades Pariskommunen och trettiotusen människor fick plikta med sina liv. Men Paris reste sig. En av kämparna skrev sången Internationalen.

Nu är Paris präglat av det vedervärdiga terrordådet. Men det kommer bättre tider för Paris. Igen. Det gör det alltid.

Bloggar om frankrike, resor  Intressant


Regeringen drabbad av panik

...vill försätta Sverige i kristillstånd
Vart tänker de föra landet?

Statsminister Stefan Löfvén och hans gäng vill försätta landet i undantagstillstånd. Det som uppfattas som terrorhot och flyktingkris tjänar som ursäkt för att spränga alla fördämningar mot en ännu mer högerinriktad politik. Men kritiken börjar också komma. Kritik mot hysteriska förslag om ökad övervakning av medborgarna. Kritik mot oövertänkta lagändringar. Kritik mot höjda hotnivåer.

Enligt Aftonbladet har det socialdemokratiska partiets innersta kretsar sammankallats flera gånger den senaste veckan. Man vill försätta Sverige i ett slags "kristillstånd". Terrornivån har höjts, men man vill gå längre. Storebrorssamhället ska bli verklighet. Och migrationsminister Morgan Johansson har redan deklarerat att antalet asylsökande måste "ned rejält".

Men generalsekreteraren i Advokatsamfundet, Anne Ramberg, är kritisk till flera av de befogenheter som Stefan Löfvén vill ge säkerhetspolisen. Helt fel läge att öka övervakningen just nu, säger hon, eftersom läget är alltför hysteriskt.

Blivande ordföranden för Högsta domstolen, Stefan Lindskog, anser att regeringens planer på att tidigarelägga nya lagar hastas fram. Han menar att det krävs mer tid och eftertanke för att göra lagstiftningen effektiv och rättssäker. 

I onsdags höjde både Säpo och Försvarsmakten sina hotnivåer till de högsta någonsin i Sverige. Men skalan kritiseras för att sprida rädsla. Jag har oerhört svårt att se vad man vinner på det här, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism. Varningen skrämmer bara upp folk.
lördag 21 november 2015

Säpo behövde en terrorist

...och då "hittade" man en?
Säpo har en del att förklara

Varför dyker informationen om denne man upp just nu? Passar som hand i handske när överheten vill slå två flugor i en smäll: Både flykting och terrorist.

Den misstänkte killen Mothanna Magid Moder kom inte hit nyligen, som det sagts. Han har bott här sen september. Han hade sitt namn på dörren till lägenheten i Boliden. Gömde sig inte precis. På facebook har han uppdaterat sig regelbundet. Du hittar honom som Moder Mothanna på fb.

Polisen har hyllats för sitt fantastiska arbete och för att man lyckades gripa killen så snabbt. I själva verket har de gjort en grov miss. Det var en kvinna som såg Mothanna på bussen och tipsade polisen. När polisen kom återvände den misstänkte till lägenheten och gjorde inga försök att hålla sig undan.

Man kan dessutom undra över vilka är de allvarliga hot som förklarar att man höjt hotnivån till den högsta någonsin i svensk historia? Verkar finnas en rejäl lucka här.

Det finns många frågor kring den här historien. Jag hoppas Säpo har bra svar. Tyvärr befarar jag att även om det här visar sig vara en flopp eller "beklagligt misstag" - så blir det bestående intrycket "ingen rök utan eld". Var det den effekten man var ute efter?
USA:s krig gör civila till terrorister

...tre procent av terrorns offer dödades i väst
USA:s drönare dödar mängder med oskyldiga civila

Fyra amerikanska före detta drönarpiloter skriver i ett öppet brev till president Obama att USA:s drönarkrig som dödat massor av civila ökar hatet mot väst och fungerar som ett slags rekryteringsprogram för terroristorganisationen IS.

De har alla fyra en lång erfarenhet med drönare. Nu skriver de i ett passionerat brev till barack Obama:
– Medan tiden har gått har vi blivit på det klara med att den omständigheten att vi dödar oskyldiga civila – vilket bara eldar på de hatkänslor som blir den drivande kraften terror och grupper som IS. 
Mindre än tre procent av dödsfallen orsakade av terroristdåd har skett i väst sedan år 2000. I Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan och Syrien skedde 78 procent av alla dödsfall orsakade av terrorattacker förra året.
Antalet personer som dog i terrordåd ökade med 80 procent förra året. Boko Haram och IS stod tillsammans för 51 procent av terrorismens dödsoffer under 2014. Trots ökningen av antal attentat dödas relativt få i terroristattentat. Till exempel dödas 13 gånger så många personer av inbördeskrig än av terroristattacker.


Ruby Tuesday

The Rolling Stones: Ruby Tuesday

Ruby Tuesday kom som singel i januari 1967. Den är också med på den amerikanska versionen av albumet Between the Buttons, som kom samma månad.

Hur låten Ruby Tuesday kom till kan man läsa lite om här. Den blev en stor hit i USA, gick även bra i Storbritannien, men i Sverige kom den aldrig upp på Tio i topp-listan.

Klippet på YouTube


Bloggar om musik, rolling stones


fredag 20 november 2015

Solidaritet med terrorns offer

...nej till krig och rasism
Ett uttalande från det franska vänsterpartiet NPA

De fruktansvärda attacker som ägde rum i Paris på fredagskvällen lämnade 129 döda och 352 sårade, varav mer än hundra i kritiskt tillstånd. Detta urskillningslösa och reaktionära våld utlöste i hela landet, men också i hela världen bestörtning och indignation. I helgen ägde spontana solidaritets-manifestationer rum.

NPA delar denna känsla av upprördhet och solidaritet med alla dem som drabbats av denna tragedi, offrens familjer och alla deras anhöriga. Det dödliga våldet är särskilt chockerande och outhärdligt eftersom det inte riktas mot regeringar, som befinner sig i krig i Syrien, Irak eller Afrika, utan medvetet slår mot oskyldiga offer här, medlemmar av allmänheten, precis som i Irak och Syrien, där det kommer från diktaturer.

Säg nej till deras krig

Holland, Valls, Sarkozy och Le Pen säger oss att Frankrike är i krig. Detta är sant, men kriget är inte vårt. Det är inte ett svar på terrorism eftersom det är krig som förts av på varandra följande regeringar i detta land i Afghanistan, Mali, Libyen, Syrien, vilka skapade det kaos som födde först al-Qaida och sedan Islamiska staten. Och det är Hollandes beslut att ingripa i Syrien som har orsakat svaret från terrorister. Dessa bombningar är tänkta att bekämpa den islamiska staten, jihad-terroristerna, men i själva verket, tillsammans med den ryska interventionen och bombningarna, stöttar de upp systemet hos den person som har huvudansvaret för det syriska folkets martyrdöd, nämligen Assad-diktaturen. Även där är det civila som är de första offren, som döms att överleva under terror eller fly av rädsla för sina liv. Frankrike måste omedelbart dra tillbaka sina trupper från Mellanöstern och Afrika.

Nej till nationell enighet

Hollande efterlyste, precis som han gjorde efter den 7 januari, en "nationell enighet" och har mött alla de politiska partierna, med medlemmar i parlamentet eller inte, som stöder denna uppmaning. Denna enhet är ett hyckleri som inte har något att göra med solidaritet med offren. Hollande försöker använda tragedin till sin fördel och för att få folkets stöd för sin krigspolitik. Han vill också tysta det växande missnöjet i landet. Högern och extremhögern har gått upp i varv, likställer islam och fundamentalism, föreslår "förebyggande frihetsberövande", att moskéer stängs och så vidare. Fortfarande är det inte muslimer som orsakar krig, tvärtom är de de första offren, i Syrien, Irak och Frankrike.

Vi måste bekämpa orsakerna till barbariet, nämligen stormakternas plundring av de fattiga länderna. För detta behöver vi enighet bland arbetarna och folken, oavsett deras ursprung, hudfärg, religion, över gränserna, mot dem som har byggt den här världen. Regeringens val att genomföra undantagstillståndet går i motsatt riktning. Undantagstillståndet garanterar inte säkerheten för civilbefolkningen. Tvärtom ger det staten kontrollen över pressen och förbjuder offentliga möten och demonstrationer. Under dessa förhållanden, hur uttrycker vi vår indignation och solidaritet med offren? Hur protesterar vi mot uppsägningar på Air France och på andra håll, mot rasism, mot krig?

NPA kräver upphävande av undantagstillståndet och ett slut på de drastiska åtgärderna

I solidaritet med offren, i vårt nej till krig, nej till terrorism, nej till rasism, står vi tillsammans

Översättning från International Viewpoint
Ett ärende till Hyllie

...i  den hårda höstvinden
Röra på mig vill jag ju i vilket fall. Närmar mig här från Holma-hållet...

...och då måste jag naturligtvis upp på högsta kullen. Och ta en bild även om den hårda vinden gör att jag knappt kan hålla kameran.

Snart närmar jag mig nya Hyllie. Stark motvind, ser fram mot återfärden

Framme och parkerar cykeln, men något ser annorlunda ut...

Uppgången från perrongerna är avspärrad och jag förstår...

...att det har att göra med gränskontrollerna. Snart ser jag också att det kryllar av poliser här

Nå, vad hade jag nu för ärende här? Jo, ett hänglås på Clas Ohlsson. Se där, vilken nytta man kan ha av detta konsumismens Mekka...


Bloggar om höst, malmö  Intressant


Around and Around

The Rolling Stones: 
Around and Around

Around and Around är en låt som gjordes av Chuck Berry. Hans original kan du lyssna på här.

Låten fanns med på Rolling Stones andra album, 12x5, som släpptes speciellt för den amerikanska marknaden.

Klippet på YouTube

Bloggar om musik, sextiotal


torsdag 19 november 2015

Terrorn: Den elfte september i repris

...paniken sprids uppifrån
När ska den onda cirkeln brytas?

Repressionen griper kring sig. Maktens ryggmärgs-reflexer slår till. Den 11 september upprepar sig, om än i något mindre skala. Med terrorn som motiverande yttre hot inskränks den personliga integriteten och utnyttjas som slagträ mot flyktingar och den fria rörligheten. Militarismen stärks och bomberna faller.

Terroristiska och rasistiska mord på en skola i Trollhättan samt fler än tjugo mordbränder mot flykting-boenden föranledde inga höjda hotnivåer. På grund av en "misstänkt terrorist" passar det nu att höja hotnivån till den högsta i Sverige någonsin, samtidigt som vi får veta att vi inte ska oroa oss utan leva som vanligt.

Statsministern lanserar hemlig datoravläsning, ett förslag som lades fram redan för tio år sen, men som stoppades efter kritik från bland andra Advokatsamfundet och Datainspektionen, som såg detta som en begränsning av människors frihet. Är vi nu på väg mot amerikansk totalbevakning av medborgarna?

Trots att de flesta av de terrorister i Paris som identifierats visat sig vara franska medborgare finns det de som tar tillfället i akt att misstänkliggöra flyktingar i allmänhet och muslimer i synnerhet. Redan i lördags deklarerade den polska högerregeringen att den inte tänker ta emot fler flyktingar. 

Märkligt med tanke på att det är Europa som exporterar heliga krigare till Syrien och Irak och inte tvärtom.

Repressionen omfattar också militär vedergällning. Redan avskydda stormakter ska låta bomberna falla över människor i områden som redan utsatts för oändligt lidande. De stater som tar hand om "bekämpandet av IS" har dessutom en egen agenda och passar på att angripa även frihetsrörelser bland kurder och araber.

Obehagliga tendenser i utvecklingen. Tendenser som, om de får råda och utvecklas vidare, bara kommer att stärka högerpolitik, inskränkningar av demokratin, rasism och flyktingmotstånd samt terrorism.

Politism: Vi måste reagera när staten vill inskränka vår frihet

AB: Terrorn utnyttjas som slagträ mot flyktingar

Svensson: Förhöjt terrorhot - är det verkligen rimligt?


Bloggar om politik, terrorism  Intressant


Pain In My Heart

The Rolling Stones: 
Pain In My HeartPain In My Heart var med på albumet Rolling Stones No 2, som kom i januari 1965.

Låten skrevs av Naomi Neville och gjordes först av Otis Redding. Hans inspelning kan du lyssna till här. Frågar du mig så tycker jag att Stones gjorde bästa versionen.


Bloggar om musiksextiotal


IS får full utdelning av terrorn

...världens mäktiga har ingenting lärt
"Refugees welcome", Kristallnattsdemonstrationen i Malmö  Foto: Ronny Åkerberg

Islamiska Staten är på väg att få full utdelning efter terrordåden i Paris. Stormakterna är uttröttade efter alla krig de senaste decennierna, men krigstrummorna mullrar ändå. Det är vedergällning som ska utkrävas nu.
Man är på väg rakt in i den fälla som IS har gillrat. IS äter bomber och matas av kolonialkrig som drabbar civilbefolkning.

IS vill inte att människor ska fly, de vill ha kvar dem under sin kontroll. Europa går dem till mötes med allt mera stängda gränser och säkerhetstjänster som skrämmer upp människor. Rasisterna varnar för de farliga muslimerna, i själva verket vanliga människor som kläms mellan Fort Europa och IS.

För bara dagar sen reste vi plakaten och fanorna med "Refugees welcome". Om flyktingar uppmärksammas nu så är det för att de ska kontrolleras eller skrämmas bort.

Så verkar det som om vi ska gå ett varv till i den onda spiralen av stormaktsbomber och terrorism. I spåren på det kommer att följa nya flyktingströmmar.

Det var precis det här som hände efter 11 september. Ur askan, misären och det mänskliga lidandet efter krigen i Afghanistan och Irak kröp IS fram. Amerikanska bomber i Irak och Assads ödeläggelse av Syrien skapade jordmånen för Islamiska Staten.

För att övervinna IS behövs rättvisa, frihet och demokrati i Mellanöstern. Diktaturer och förtryckande strukturer måste försvinna för att människor ska få trygghet, frihet och hopp. Då försvinner utrymmet för rörelser som IS.

Rekrytering till IS av radikaliserade ungdomar i Europa kan inte förhindras genom att de utsätts för marginalisering, stigmatisering och rasism. Genom att förändra samhället i jämlik riktning och ge ungdomarna hopp om framtiden rycker vi undan grunden för IS-rekrytering.


Kylan är på gång

...på väg mot bistra tider
Borgmästaregården, Malmö  Foto: Ronny Åkerberg

Blåst och regn har vi haft, men ibland också stunder när solen tittat fram eller man åtminstone kunnat ana den blå himlen. 
När jag nu tittar på tiodygnsprognosen för Malmö så ser jag en drastisk sänkning av temperaturen ner mot nollgradersstrecket. Åtminstone för den kommande helgen. Därefter stiger temperaturen igen. Dock en påminnelse om att vi går mot kyligare tider.

Bloggar om höst, väder


Lyxmat på rester

...här slängs inget i onödan

Matsvinnet är en riktig klimatbov, har jag läst. Maten vi slänger motsvarar vad tvåhundratusen bilar släpper ut på ett år. Alltså god idé att ta vara på det som finns i kylskåpet.

Det brukar jag tänka på. Särskilt framåt kvällen när det går upp för mig att jag glömt handla hem. Så var det i går. Alltså inventering av tillgångarna i kylskåpet.
Rester av en rödlök hittade jag. Den åkte i pannan med lite olja. Några aningen gamla tomater gick samma väg. Sen fanns det några dagar gamla rester av en grillad kyckling. Den fick bli bärande ingrediens. Några bitar kokt broccoli fick också hänga med.
Synd att jag inte hade några svampar, det hade gjort sig bra. Och lite vitlök. Men, men, på slutet hittade jag en skvätt krämig kokosmjölk att koka med. Kryddade med örtsalt, ingefära och gurkmeja.

Snabbt fixad supé, som smakade riktigt bra. Särskilt med ett litet glas rött vin därtill. Hittade sen rester av en chokladglass i frysen som fick bli efterrätt. Tillsammans med sista skvätten i en portvinsflaska.
Så var veckans lillelördag räddad. Därtill en besparing av såväl hushållskassan som miljön. Kan inte bli bättre.

Bloggar om mat, miljö  Intressant


onsdag 18 november 2015

Inga fler krig, sluta bomba

...nej till svenskt deltagande
Bombningar skapar bara fler anhängare till IS

IS kan inte bekämpas med bomber. Nya krig är fel väg att gå. Det betyder bara ytterligare en sväng i den onda spiralen av krig och terrorism. Svaret är istället en fredsrörelse i väst och i Ryssland samt solidaritet med folkliga demokratiska krafter i Mellanöstern.

Efter terrordådet i Paris har det varit omedelbar fransk vedergällning med bomber och Sverige ställer nu upp på fransk sida för att bistå i kriget. Den italienska terrorexperten Loretta Napoleoni ger dock rådet att stoppa bombandet.

Hon menar att västvärlden inte förstår hur Islamiska staten fungerar, man bortser från att IS inte bara står för grymhet och terror utan också har ett "socialt ansikte" i de områden de behärskar. Där hjälper de medborgarna med elektricitet, vaccinationer, dagliga förnödenheter, med bröd, grönsaker och reparationer av infrastruktur.

"Sett med västliga glasögon är IS en brutal, militär ockupationsmakt med en sadistisk armé. Men det är inte nödvändigtvis den syriska och irakiska sunnimuslimska befolkningens hållning efter årtionden med kaos, krig, ödeläggelse och utbredd korruption och orättfärdighet hos myndigheter, polis och politiker", säger Loretta Napoleoni.

Hon förespråkar istället en diplomatisk lösning. Hur realistiskt det är vet jag inte. För min egen del vill jag förespråka aktivering av alla fredskrafter i väst och i Ryssland för att sätta press på regeringarna att stoppa kriget. Jag vill också se en större solidaritetsrörelse med de kurdiska och syriska folkliga krafter som kämpar för frihet och demokrati.

En fortsättning på det som sker nu kan bara bli mer elände och mera våld, ökad rekrytering till IS, bevarande av diktaturen i Syrien och tillbakaträngande av de folkliga demokratiska krafterna. Ju mera imperialistisk stormaktsinblandning desto mera terrorism - en fortsättning av den onda cirkel som redan pågått under allt för lång tid.

Det är nåt skumt med biljettpriserna

...för en avgiftsfri kollektivtrafik

Visst är det nåt som skaver när det gäller alla vackra ord om klimatanpassning å ena sidan och å andra sidan det ständiga missgynnandet av kollektivtrafiken?
Priserna i kollektivtrafiken har fördubblats på tio år. De har ökat fyra gånger mer än konsumentprisindex. Vilket rimmar illa med visioner om effektiva klimatåtgärder.
tisdag 17 november 2015

Är det verkligen IS de bekämpar?

...aktörer med egen ful agenda
Det syriska folket har fått utstå alla fasorna av diktaturens ödeläggelse av det egna landet

Man kan undra. Alla säger de sig bekämpa IS, men har egna mål. Ofta slår de hårdast mot de som verkligen bekämpar IS på marken. Turkiets regering slår mot kurdiska frihetskämpar som kämpar mot IS. Ryssarna bombar Fria Syriska Armén, som också slåss mot IS.

USA bombar IS samtidigt som deras Nato-kompis Turkiet nu intensifierar kriget mot kurderna. De kurdiska befrielsestyrkorna är de som i praktiken visat sig förmögna att slå tillbaka IS. För några dagar sen tog de kontroll över centrala delar av den strategiskt viktiga staden Sinjar.

Ryssland har trappat upp sitt engagemang i Syrien. Officiellt för att bekämpa IS, men i praktiken för att rädda Assad-diktaturen. Det är civila som dödas i de ryska bombanfallen. Bombningarna har varit riktade mot den syriska oppositionen som slåss mot både Assad-regimen och mot IS. IS gynnas av Rysslands bombningar.

Frågan är om det överhuvud är möjligt att bomba bort IS? Alla dessa bombningar, från Ryssland, från USA, från Frankrike osv riskerar att drabba civila och driva människor i famnen på islamisterna.

Assad-regimen verkar också i stor utsträckning undvika att komma i strid med IS. Assad koncentrerar hellre sig på att bomba civila och att bekämpa Fria syriska armén och annan opposition. I en ny rapport från Amnesty berättas om hur kidnappningar blivit en ny inkomstkälla för Assad-regimen. 65 000 människor har kidnappats eller försvunnit. 

Assads ödeläggelse av landet och bombningar av det egna folket är det som öppnat upp för IS. USA:s och västvärldens ovilja att stödja ett folkligt demokratiskt alternativ underlättade för islamistiska grupperingar att etablera sig med stöd från finansiärer i Gulf-staterna. 

På regimens sida har vi den islamiska staten Iran och det islamistiska Hizbollah. Samt nu, ett antal stormakter som "bekämpar IS" medan Assad-regimen, i "stabilitetens" namn får fortsätta bomba folket.

Inte undra på att människor försöker fly detta helvete. Samtidigt förbereds stängningen av gränserna i Europa. Ursäkta, men jag vill spy på allt detta.

PS. Från många håll inne i Syrien kommer sympatiyttringar med det franska folket med anledning av terrordåden i Paris. Låt oss svara med solidaritet med alla de syrier som kämpar för fred, frihet och demokrati i deras eget land.


Bloggar om politik, syrien  Intressant


Blixtdebatt om eu-migranterna

...i dag tisdag 17 november

På tisdag den 17 november med början kl 18 möter Malmö Stads ansvariga för avhysningarna kritiker av beslutet. Bla närvarar:

• Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, generalsekreterare i Amnesty International och nu ordförande för Kommissionen mot Antiziganism.
• Katerin Mendez, ledamot i Malmö kommunfullmäktige för (FI).

Företrädare för romer, jurister, aktivister och ansvariga Malmöpolitiker bjuds nu i att delta och svara på frågor. Allmänheten är välkommen att ställa dem.

Kvällens huvudfrågor är:
• Har Malmö Stad agerat korrekt gentemot fattiga, förföljda romer?
• Vad ska nu hända med de vräkta?
• Finns andra handlingsalternativ än de av Malmö Stads beslutade?

Kvällens moderator är Dusan Marinkovic, från ungdomsföreningen Media Avenue Öresund, som också spelar in och live-streamar debatten i bild och ljud på webben.

Debatten arrangeras av Media Avenue i samarbete med ungdomsföreningen Arrangörsskolan.

För mera info se facebook


Bloggar om politik, malmö  Intressant


måndag 16 november 2015

Minnen från en sommar

...skånska utflykter sommaren 2015
Kåseberga

Kåseberga

Löderups strandbad

Backåkra

Kabusa

Kabusa

Skanör

Flommen, Skanör/Falsterbo

Haväng

Haväng

Kyrkbacken, Ven

Hemfärd från Ven

Saltsjöbaden, Ystad

Fritidsbaren, Ystad

Simrishamn

Tobisvik, Simrishamn


Bloggar om resor, skåne  Intressant