måndag 11 januari 2016

Boktips: Arbetarförfattaren Ove Allansson

...gick bort i lördags

Ove Allansson, sjöfolkets skildrare, dog i lördags, 83 år gammal. Jag minns hans böcker från 70-talet då jag också läste några av hans första produktioner. Resan till Honduras, som var hans debut 1967, och som kom som pocketbok i serien En bok för alla under 70-talet. Det var Ombordarna, som gavs ut 1971 och som skildrade sjöfolkets liv och orättvisorna på sjön. Och det var Här seglar Manfred Nilsson, som kom 1975, och några till.

Allansson publicerade cirka trettio böcker. Det är skildringar av sjömanslivet och av de många resor som han företog. En rik produktion att ta del av. När jag nu ser listan på allt han gav ifrån sig (du hittar den här), så är det några jag direkt blir sugen på att läsa. 

Till exempel hans självbiografi, som var den senaste han gav ut. Den bär titeln Författare "vill varenda jävel vara, då slipper dom arbeta!"

En annan som verkar lockande heter Sjölivets berättare med undertiteln "en refererande och citerande översikt". En bok om allt som skrivits om livet på sjön, från både kända och okända författare.


Bloggar om böcker, kultur  Intressant


Inga kommentarer: