onsdag 6 januari 2016

Brevbärare slår larm om arbetssituationen

...berättar om orimlig arbetsbörda
Bemanna arbetsplatserna så vi kan utföra vårt arbete på ett bra sätt och minska andelen otrygga anställningar - se där några av de krav som facket nu för fram

”Färre gör mer”, berättar brevbäraren Magnus Uisk för SVT Nyheter och hans kollegor vittnar om en ohållbar arbetssituation. Statliga Postnord får lågt betyg av brevbärarna i medarbetar-enkäter och personalen vittnar om maktlöshet i arbetet.

Magnus berättar att hans utomhusarbete nästan blivit dubbelt så omfattande sedan han började som brevbärare och att det tär på kroppen.
– Det har blivit färre som gör mer, så vi som är kvar märker av en högre arbetsbelastning, berättar han för SVT Nyheter.

Facket Seko Posten skriver i ett Upprop till Sveriges politiker och PostNords ledning att de utsätts för orimliga effektiviseringar: Vi påminner gärna regeringen om de vackra orden i regeringsförklaringen "Ny teknik och effektivare arbetssätt ska inte leda till stress eller utslitning", sägs det bland annat.

Man påpekar också att "underbemanning och en hög andel otryggt anställda är alltför vanligt i verksamheten, de ofrivilligt deltidsanställda är många och bemanningsföretag överutnyttjas".

Det handlar om en märklig ordning det här. I en tid när många, särskilt unga människor, går utan jobb så ägnar sig offentliga verksamheter åt att på olika sätt fara fram med piskan på ryggen på de anställda istället för att anställa fler så att servicen till allmänheten kan bli godtagbar.

Det saknas faktiskt inte resurser i samhället. Investeringar i gemensam välfärd och nödvändiga samhälls-funktioner hade vi alla tjänat på samtidigt som människor fick jobb och trivseln ökade bland de anställda.
Bloggar om politik, arbetsliv  Intressant


Inga kommentarer: