fredag 15 januari 2016

Det räcker inte Kommunal

...hela skiktet av privilegierade byråkrater måste bort

I fackförbundet som organiserar en halv miljon lågavlönade har ledningen ägnat sig åt vidlyftiga aktiviteter på medlemmarnas bekostnad. Hur är det ens möjligt att ett fackförbund tänker tanken att driva en lyxrestaurang? Som dessutom åsamkat fackmedlemmarna dryga förluster. En fest för de anställda på förbundskontoret gick lös på trehundratusen, varav en tredjedel gick till alkohol.

Ja, vi behöver inte dra fler exempel. Det är bara tröttande. Nu har Kommunal offrat kassören för att övriga i ledningen ska kunna sitta kvar. Så hoppas man kunna sopa skandalerna under mattan. Anders Bergström får miljonbelopp i avgångsvederlag.

Hur många sådana här "affärer" - i än det ena, än det andra fackförbundet - har vi upplevt under årens lopp? De skyhöga lönerna och privilegierna för hela det ledande skiktet inom fackföreningsrörelsen får konsekvenser.

Det blir till en konserverande kraft som berövar medlemmarna inflytande över sina egna organisationer, ett helt skikt av funktionärer som lever på en helt annan nivå än medlemmarna och får egna intressen som inte stämmer överens med gräsrötternas.

År 2003 skulle Kommunal "ta fajten", gick ut i strejk i fem veckor, men sen vek ledningen ner sig och skrev på ett skambud utan att medlemmarna fick säga vad de tyckte. LO har under de senaste 30 åren troget följt socialdemokraternas nyliberala politik med avregleringar, privatiseringar, sämre anställningar och ökade klyftor i samhället.

Facket kunde ha varit kraften som stått emot, men det byråkratiska skiktet har satt käppar i hjulet. För byråkratin är det bäst att anpassa sig till det bestående och inte bråka. Men ska våra fackföreningar bli stridbara medlemsorganisationer måste förändring komma till stånd.

Valda företrädare, ombudsmän och funktionärer ska inte ha högre löner än de som de representerar eller några dyrbara specialpensioner. Medlemmarna ska ha ett direkt inflytande över ombudsmännen. Avtalen ska ut på omröstning bland de som ska arbeta under dem.

AB: Nu måste hela ledningen avgå

SR: Kommunals bostäder förmedlas till toppar


Bloggar om politik, lo  Intressant


Inga kommentarer: