söndag 3 januari 2016

Kålsuparna: Saudi och Iran

...barbariska avrättningar

I Saudiarabien sker avrättningar med halshuggning på gatorna. Den iranska regimen protesterar högljutt, men låter själv hänga oppositionella offentligt i massomfattning. Båda regimerna tävlar med terrororganisationen Islamiska staten i grymhet. Lika goda kålsupare alla tre.

Lika goda kålsupare och organisatörer av kaos och kontrarevolution i regionen. Massivt förtryck av opposition. I går uppgav Saudiarabiens inrikesdepartement att man avrättat 47 personer, där ibland den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.

De avrättade anklagades för "terrorism". Under förra året avrättades minst 158 personer i Saudiarabien. Avrättningarna genomförs vanligtvis genom halshuggning med svärd.

Iranska regimen protesterar mot avrättningarna och Irans högste ledare hotar med "gudomlig hämnd". Irans högste religiöse ledare ayatolla Ali Khamenei jämför den saudiska regimen med Islamiska staten.

Samtidigt läser jag att de iranska myndigheterna har avrättat 694 personer mellan den 1 januari och 15 juli 2015. Det är en uppgång av aldrig tidigare skådat slag i landet, säger Amnesty International.
Detta motsvarar fler än tre avrättningar om dagen. I denna chockerande takt kommer Iran snart överstiga antalet avrättningar för hela 2014.
- Det svindlande antalet avrättningar i Iran under första halvan av året målar upp en dyster bild av ett statligt maskineri som begår överlagda och rättsligt sanktionerade mord i stor skala, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.
Om Irans myndigheter bibehåller den här skrämmande avrättningstakten kommer sannolikt fler än 1 000 personer ha dödats under 2015.
Många av de som avrättas i Iran anklagas för narkotikabrott, vilket det är dödsstraff för i Iran. Men enligt Nina Nazanin Karlsson vid Iransk-svenska föreningen i Malmö är informationen kring brotten missvisande. Många av de narkotikadömda är i själva verket politiska fångar.
– En stor del av de som fängslas och avrättas är politiskt aktiva. Man sätter en stämpel på dem att de har smugglat droger, men i själva verket handlar det om annat.
Hon menar att en möjlig orsak till den kraftiga ökningen av avrättningar beror på ett ökat politiskt motstånd. Avrättningar i Iran ökar lavinartat.

Inga kommentarer: