fredag 22 januari 2016

Kommunal: Medlemmarna inte nöjda

...den fackliga apparaten vill behålla greppet

Många av Kommunals medlemmar tycker att hela styrelsen borde gå efter skandalerna och att både den och ordföranden Anneli Nordström borde avgått på en gång. Samtidigt växer nu kritiken från fackligt aktiva mot pampkulturen inom den fackliga rörelsen.

Tiotusen medlemmar har lämnat Kommunal i protest. Avgångskrav har kommit från flera distrikt inom Kommunal. En undersökning från Aftonbladet visar att en stor majoritet av de tillfrågade vill se en ny ledning inom Kommunal.

"Medlemmarna kräver att Nordström och styrelsen avgår nu", skriver AB i en annan artikel. En sektionsordförande är rädd att det blir ännu större medlemstapp nu. 

Samtidigt manar andra fackligt aktiva medlemmarna att stanna kvar och kämpa för förändringar inom facket. Adam Blomgren är en av dessa. I ett debattinlägg i Kommunalarbetaren skriver han att den framlagda åtgärdsplanen "mest är kosmetika". "Varför nämns inte maxlöner? Rotationsprinciper? Medlemsomröstningar?" skriver han och ställer frågan varför inte medlemmarna engageras. Hans inlägg har rubriken: Makten blir kvar hos facktopparna.

Facken duckar för de grundläggande problemen, skriver Lars Henriksson, skyddsombud för IF Metall Volvo Personvagnar i Göteborg, i tidningen Etc. "Det åtgärdsprogram som nu tagits fram av Metall, av samma apparat som misskött sig så länge, ryggar inför de grundläggande problemen. Några kosmetiska förändringar, lite prat om etik och värdegrund och sedan vidare i samma hjulspår tills nästa skandal bubblar upp", skriver han.

Lars har också tidigare skrivit ett inlägg i AB tillsammans med Håkan Jörnborn och Göran Gustavsson från Kommunal: Nu måste hela ledningen avgå. Fler som kräver förändringar i facket, Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurang: Sänk arvodet för topparna.

Låt den här rörelsen underifrån växa nu och gör vad du kan för att uppmuntra och bidra.


Bloggar om politik, kommunal  Intressant


Inga kommentarer: