lördag 16 januari 2016

Tysk vänster om massövergreppen i Köln

...de massiva nyårsattackerna på kvinnor
Angela Klein från ISL, Internationella socialistiska vänstern, i Tyskland skriver om massövergreppen på kvinnor i Köln på nyårsnatten

Under natten den 31 December/1 januari blev staden Köln skådeplats för massiva attacker mot kvinnor. Dessa attacker utgör något nytt i sitt slag. Liknande men mindre massiva angrepp ägde rum i Hamburg och Stuttgart.

Enligt polisen angrep upp till tusen män kvinnor på torget framför centralstationen mellan klockan 22 och 05. Kvinnorna omringades av grupper av män som utsatte dem för våld, sexuella trakasserier och rån. En misshandlad kvinna talade om "fingrar i alla hål på kroppen". Strumpor och underkjol slets av en annan kvinna. En kvinna berättade att ett trettiotal män omringade henne, kallade henne "slampa" och tog henne på brösten, rumpan och mellan benen. Det fanns rapporter om panik och skrik - och ett fall av våldtäkt.

Stämningen framför stationen uppges ha varit aggressiv. Detta kan ha varit delvis på grund av det faktum att under loppet av kvällen människor, för skojs skull, kastade fyrverkerier, delvis i syfte att träffa andra människor.

Den lokala polisen var närvarande med 143 poliser, den federala polisen inne på stationen med 70 poliser. De kunde inte hantera situationen. Enligt en intern polisrapport, som har kommit i händerna på medierna,  tog polisen personuppgifter från 71 män, frihets-berövade 11 män och misstänker 32 personer. Enligt rapporten kunde den övervägande delen av personerna endast styrka sin identitet genom att visa registreringskort från det federala kontoret för invandrare och flyktingar. Av de 32 misstänkta männen är - enligt rapporten - 10 algerier, 10 marockaner, 4 syrier, 5 iranier, en irakier, en serbisk och en amerikansk medborgare; 22 är asylsökande. Under tiden har över 600 polisanmälningar gjorts, 40-45 procent av dem för sexuella trakasserier, resten huvudsakligen för stöld. Båda brotten begicks ofta samtidigt.

Polisen rensade torget vid 23:35, men de hade inte kontroll över situationen och kunde inte hindra hundratals män från att jaga kvinnor. Därför har polisen fått massiv kritik och polismästare i Köln fått avgå.

Särskilt tre frågor bör resas:

1) Hade polisen redan vid 21:30 kännedom om de unga männens upplopp på torget? Inga försiktighetsåtgärder vidtogs. Polisledningen i Köln och inrikesministeriet i delstaten Nordrhein-Westfalen skyller på varandra för detta misslyckande.

2) Efter händelsen försökte polisen dölja vad som egentligen hade hänt på nyårsafton.

3) Polisen svarade, om alls, att det förekommit stölder. Kvinnor rapporterade att polisen vid sexuella trakasserier bara "tittade på". En kvinnlig polis, som blev sexuellt trakasserad i massan, fick ingen hjälp från sina poliskolleger. Detta är i linje med det allmänna beteendet från polis och rättsvårdande myndigheter när det gäller sexuella trakasserier, vilket i Tyskland fortfarande betraktas som en "förseelse", som inte straffas i enlighet med lagen. Denna fråga är i fokus för kritik från kvinnogrupper.

Den politiska vänstern svarade först och främst genom att protestera mot utnyttjandet av händelserna för en ytterligare försämring av flyktingpolitiken, vilket är syftet från högerextrema AfD och Pegida. Detta är naturligtvis korrekt, men vänstern har svårt att erkänna att de senaste åren (redan innan flyktingvågen) är nordafrikanska gäng verksamma i tyska städer. Detta har kommit fram av en intern polisrapport ("Casablanca rapporten"), som har blivit gradvis känd för allmänheten. Vi är inte säkra på vad vi ska tänka om det. Men det är orealistiskt att tro att Tyskland i denna fråga skulle kunna förbli ett undantag. Varför skulle hopplösheten i nordafrikanska samhällen inte få effekter på tyska gator?

Vi måste lära oss att fördöma sådana handlingar utan att koppla dem till kulturella identiteter på det sätt som människor gör med det huvudsakliga syftet att exkludera. Mot dessa människor bör vi hävda att förnissa av "civiliserat beteende mot kvinnor" är ganska tunn. Tiderna då kvinnor var offer för ohämmade sexuella trakasserier är inte alltför avlägsen. Det var den nya kvinnorörelsen som drev det patriarkaliska beteendet i bakgrunden. Med högerns växande backlash kan det vinna mark igen.

Det är därför glädjande att efter nyårsafton många kvinnor är redo att protestera och att många kvinnogrupper och initiativ kritiserar förminskande av sexuella trakasserier, kräver straff enligt brottsbalken och framför allt att de - nästan enstämmigt - fördömer alla försök att blanda in främlingsfientlighet i namn av kvinnors rättigheter och att förvärra asyllagar. En vecka efter händelserna anslöt en manifestation av kvinnor i Köln till en anti-Pegida-protest. Nästa helg (16 januari) kallar syriska flyktingar till en manifestation i solidaritet med de misshandlade kvinnorna. Detta är uppmuntrande exempel på solidaritet mellan de mest diskriminerade delarna av befolkningen.

Angela Klein, 14 januari 2016

En översättning från International Viewpoint


Bloggar om politik, feminism  Intressant


Inga kommentarer: