lördag 6 februari 2016

Det historiska raset för S

...arbetarrörelse i förfall
Aftonbladet: Raset

Socialdemokraterna sjunker som en sten i flera opinions-undersökningar. Är nu nere på historiskt lägsta siffror. Enligt tidningsuppgifter satt ledningen i krismöte på fredagen. Det handlar om en självframkallad kris och tillbakagången har pågått under lång tid som en följd av högervridningen inom socialdemokratin.

Det är trist och tragiskt att se denna upplösning av en ursprunglig arbetarrörelse. Länge fanns det något av en idé kvar, Palme talade ännu om "demokratisk socialism" som en vision av välfärdsbygge. Men storfinansen ville annorlunda och den socialdemokratiska toppen har sen 80-talet följt en ny kurs.

Det har varit en kurs som i stort anslutit till den borgerliga nyliberala agendan av avregleringar, privatiseringar, åtstramningar i välfärden, massarbetslöshet och ökande klassklyftor. Som ett brev på posten har missnöjet kommit, främst från de skikt i samhället som drabbats mest, det vill säga vanliga löntagare.

Den socialdemokratiska kursen har öppnat för högern och extremhögern. Stefan Löfvéns öppna satsning på samarbete med de borgerliga allianspartierna har ytterligare vridit politiken åt höger och därmed skjutit ett arbetaralternativ i sank.

Det innebär i sin tur ytterligare en legitimering av högerpolitik och att fältet lämnas fritt för Sverige-demokraterna. Det som hade kunnat stoppa väljarflykten åt höger hade varit ett arbetaralternativ för arbete, välfärd och rättvisa. 

Tyvärr har inte Vänsterpartiet kunnat gå in och fylla det vakuum som uppstått i politiken. Men det är det som behövs, ett brett vänsteralternativ som överskrider de gamla gränserna och kan inspirera till uppror från gräsrötterna.
Bloggar om politik, socialdemokraterna  Intressant


1 kommentar:

Marlene sa...

Det är bara vänstern som kan vända detta.