tisdag 2 februari 2016

Rasistiska huliganer ska fördömas

...kriminella typer spelar ordningens upprätthållare

Mellan femtio och hundra huliganer och högerextremister gjorde sig till åtlöje i centrala Stockholm i fredags kväll. De utreds nu för stämpling, det vill säga de har i flygblad uppmanat till brottslig handling. Detta patrask, denna mobb, detta självutnämnda "medborgargarde" av isolerade huliganer och högerextremister tror sig i sin inbilskhet att de har något slags folkligt mandat att utdela "straff" åt offer som de själva utser.

Det här är naturligtvis ingenting annat än en rasistisk lynchmobb. En civilklädd polis fick ett knytnävsslag i ansiktet, den som gjorde det är misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Tre personer greps också för att de störde ordningen, de var maskerade och skrek. Det kan finnas andra händelser som inte kommit till polisens kännedom.

I det utdelade flygbladet sägs det bland annat: "Rättsväsendet har lämnat walk over och samhällskontraktet är därmed brutet – därför är det nu varje svensk mans plikt att försvara våra allmänna utrymmen mot den importerade kriminaliteten". 

Det här är naturligtvis uppfattningar som bara kan vara hämtade från extremhögerns tankegods. Det är små och isolerade extrema grupperingar, men bör naturligtvis ändå tas på största allvar eftersom de kan utgöra en fara för enskilda. Kopplingar mellan fotbollsfirmor och högerextrema har vi också sett tidigare. 

Det är ytterst viktigt att polis och myndigheter tar de här grupperingarna seriöst. Undfallenhet mot de högerextrema våldsverkarna kan få svåra följder.

AB: Fotbollens bruna sörja

Bloggar om politik, rasism  Intressant


Inga kommentarer: